Fotbal intern

Seara când Universitatea Craiova a avut un înger păzitor deasupra stadionului. Ultima victorie cu FCSB, o „sărbătoare tristă”

12.07.2020 | 15:05
Seara cand Universitatea Craiova a avut un inger pazitor deasupra stadionului Ultima victorie cu FCSB o sarbatoare trista
ADVERTISEMENT

Seară de gală pe stadionul „Ion Oblemenco”. Liderul campionatului, Universitatea Craiova, primește vizita FCSB-ului și, după mult timp, oltenii par favoriți.

Cu doar o victorie în ultimii 18 ani, fotbaliștii lui Cristiano Bergodi speră să rupă „blestemul” FCSB / Steaua și să reușească încă un pas către titlul cu numărul 5 din istorie.

ADVERTISEMENT

Pe 21 octombrie 2018, Oltenia era zguduită de un anunț șoc: Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor. Ei bine, în acea seară, Universitatea Craiova a avut un înger păzitor deasupra stadionului.

Ilie Balaci, îngerul păzitor al Universității Craiova. 21 octombrie 2018, o zi cu o încărcătură emoțională imensă

21 octombrie 2018, Oltenia se pregătea de partida cu FCSB. Trupa antrenată de Devis Mangia avea nevoie de victorie pentru a ajunge pe loc de play-off. De dimineață, întreaga țară era zguduită de un anunț șoc: Marele fotbalist Ilie Balaci a murit! „Cum se poate așa ceva?!”, se întreabă toată suflarea fotbalistică.

ADVERTISEMENT

„Iliuță” venise în oraș pentru a asista la derby, însă nu a mai apucat să-l vadă. Dumnezeu l-a vrut în echipa îngerilor, dar a lăsat o lume întreagă în stare de șoc. Mii de postări invadează rețelele sociale. Pe pagina oficială de Facebook a Universității Craiova apare confirmarea: „Intr-o zi mohorâtă de toamnă, Ilie Balaci a plecat să joace în echipa îngerilor. Dumnezeu să îl odihnească!”.

Totul capată un alt sens. Doamne, cui îi mai stă capul la fotbal?! Ei bine, oltenilor! Cum poți să cinstești mai bine memoria unuia dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-a dat țara noastră decât prin fotbal? Astfel, partida, una banală, într-o oarecare măsură, capătă o altă semnificație. Jucătorii vor juca pentru cinstirea idolului. 

ADVERTISEMENT

„Va fi foarte greu. Va fi o mare de lacrimi la Craiova. A fost cel mai iubit oltean! Nu e ușor să treci peste așa ceva. E păcat când moare un om de rând, cu atât mai mult când moare o legendă. Putem vorbi cel puțin 10 ore despre Ilie Balaci”, spune Gică Craioveanu înainte de partidă.

Trec orele și se apropie ora disputei. Mii de oameni împânzesc străzile de lângă stadion. În fața arenei, lângă statuia „Tunarului” Ion Oblemenco, oficialii Științei au plasat un „altar” cu fotografia lui Ilie Balaci. Fanii pot depune o floare și o candelă. Toată lumea regretă dispariția fostului mare jucător al „Craiovei Maxima”,  poate cel mai mare fotbalist pe care l-a dat România. 

ADVERTISEMENT
Ilie Balaci altar
Seara când Universitatea Craiova a avut un înger păzitor deasupra stadionului. Ultima victorie cu FCSB, o sărbătoare tristă

Așa a vrut Ilie Balaci să se întâmple! Universitatea Craiova, prima victorie după 16 ani de așteptare.

Partida stă să înceapă, stadionul este arhiplin. Pe tabelele de scor sunt proiectate imagini cu Ilie Balaci. Înainte de partidă, cei aproape 30.000 de fani fredonează cântecele lui Tudor Gheorghe și cântă imnul Universității, scris de Adrian Păunescu și interpretat de Ciri Mayer. Oficialii oltenilor au primit acordul ca în minutul 8, centralului Marcel Bârsan, cel care va conduce și disputa din această seară, să îi fie „oprit” cronometru pentru a se putea cinsti memoria lui Balaci.

În momentul în care echipele ies la încălzire, pe stadion își face apariția și galeria FCSB-ului. Pentru prima dată, cele două galerii se aplaudă reciproc și scandează numele „Marelui 8”. Toată lumea se pregătește de meci. Se ține un moment de reculegere, stadionul izbucnește în aplauze. „Ilie Balaci” se aude din pieptul tuturor persoanelor aflate pe arenă. Camerele surprind și momentul în care un copil de mingi plânge.

Se petrece ceva ciudat, minutul 8 capată o semnificație ciudată. FCSB deschide scorul în acel minut, incredibil! Renato Kelic este lovit de mingea respinsă de Mirko Pigliacelli și o introduce în propria poartă. Luminile se sting, nimeni nu mai știe că Universitatea a primit gol. Suporterii aruncă cu flori albe pe gazon, iar Peluza Nord afișează următorul mesaj: „Ilie Balaci, de la 8 la infinit!” Poate așa a vrut Ilie să se întâmple.. 

Blestemul numărului 8, numărul lui Ilie Balaci
Seara când Universitatea Craiova a avut un înger păzitor deasupra stadionului. Ultima victorie cu FCSB, o sărbătoare tristă

Partida își continuă cursul normal, iar pauza arată un avantaj minim pentru FCSB. După revenirea de la cabine, elevii lui Devis Mangia reușesc să întoarcă rezultatul. Cel care egalează situația este Elvir Koljic. Atacantul bosniac înscrie în minutul 50, fiind la finalizarea unei pase a lui Cristi Bărbuț. Oltenii simt că se poate, iar Matteo Fedele o aduce pe Universitatea Craiova în avantaj. Șutul său, din afara careului, nu poate fi parat de Cristian Bălgrădean, iar suporterii speră la prima victorie după 16 ani. Spectacolul fotbalistic din teren mai aduce un moment cu semnificație. „Juveții” au primit penalty, iar Koljic nu a reușit să fructifice ocazia din minutul 88! Atenție, 88! Așa a vrut Ilie Balaci! A vrut ca victoria Universității să fie una specială. A fost seara în care „Prințul din Bănie” a vegheat echipa de sus. La final, toți jucătorii au mers și au scandat numele lui Balaci alături de galerie. 

„Am primit gol în minutul 8. Aşa a vrut domnul Ilie Balaci să se întâmple, să primim gol în minutul 8 şi apoi să ne revenim şi să marcăm două goluri. E o seară bună pentru mine, ne bucurăm, dar e tristă în acelaşi timp, pentru toată lumea”, a declarat Alexandru Mitriță la finalul victoriei. „Piticul atomic” a fost foarte apreciat de Balaci și chiar și-a tatuat un sfat de-al său: „Distrează-te pe teren”.

Cel mai mare produs al școlii de fotbal craiovene

„Ai redefinit fotbalul și ai adus glorie Craiovei și culorilor alb-albastre, Azi plângem toți în memoria ta, minune din poveștile copilăriei noastre…”, a fost un alt mesaj de pe un banner expus de suporterii Universității Craiova.

Banner balaci
Seara când Universitatea Craiova a avut un înger păzitor deasupra stadionului. Ultima victorie cu FCSB, o sărbătoare tristă

Ilie Balaci a fost cel mai important produs al școlii de fotbal craiovene. Născut la Bistreț, județul Dolj, a debutat la Universitatea în august 1973 și a fost motorul echipei spre primul titlu de campioană. Este cel mai tânăr debutant la echipa națională, în perioada de glorie a acesteia, la 17 ani, 6 luni și 10 zile. Debutul lui Balaci sub tricolor s-a produs pe 23 martie 1974, pe „Parc des Princes”, la un meci cu Franța

 A câștigat 3 titluri naționale și 4 cupe ale României, identificându-se, practic, cu perioada de glorie a Științei. A fost desemnat Cel mai bun fotbalist român al anului, în două rânduri, în 1981 și 1982. În divizia A are 349 de prezențe și 84 de goluri, în cupele europene a marcat de 7 ori în cele 38 de apariții, în vreme ce la națională are 69 de selecții și 8 goluri.

Ca antrenor a avut performanțe remarcabile, în special în țările arabe. A câștigat Cupa Campionilor Africii, în 1992, cu Club Africain Tunis (Tunisia), Cupa Cupelor Țărilor Arabe, în 1993 și 1994 cu Olimpique Casablanca (Maroc), Cupa Campionnilor Golfului, în 1997, cu Al Nassr Riad, și în 1998 cu Al Hilal (ambele din Arabia Saudită), Cupa Cupelor Țărilor Arabe în 2000 cu Al Ain (Emiratele Arabe Unite), Supercupa Asiei, în 2000 cu Al Ain.


  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – FCSB: 1,84 este cota pentru “1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT