News

Sebastian Vlădescu, afaceri de zeci de milioane de euro. Condamnat pentru luare de mită, fostul ministru s-a îmbogățit din echipamente medicale

Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanțelor, condamnat în martie la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență, continuă să producă bani într-un ritm amețitor.
18.06.2022 | 16:00
Sebastian Vladescu afaceri de zeci de milioane de euro Condamnat pentru luare de mita fostul ministru sa imbogatit din echipamente medicale
Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanțelor, se descurcă de minune în afaceri / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Firmele fostului ministru Sebastian Vlădescu au un parcurs remarcabil, în ciuda problemelor penale cu care acesta se confruntă. Deși a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare, business-urile familiei Vlădescu au înregistrat, în 2021, cifre uriașe.

Firma fiului lui Vlădescu, 200 de milioane de lei pe an din diagnosticare COVID

Sebastian Vlădescu, fiul și fosta lui soție sunt implicați în peste 20 de societăți comerciale, conform datelor obținute de FANATIK de la Registrul Comerțului. Cele mai profitabile afaceri sunt, de departe, cele din domeniul medical, acolo unde Alexandru și Carmen Vlădescu sunt asociați cu Ionel Manole, Bogdan Radu Niculescu, Gheorghe Florin Cioca și Cristina Ioana Crăciun.

ADVERTISEMENT

Aceștia dețin grupul Medist, companie înființată în 1994 și care are se ocupă cu vânzarea de aparatură medicală. În 2021, Medist SRL a terminat anul cu o cifră de afaceri de 96 de milioane de lei și un profit de 1,2 milioane lei. Celelalte firme din grup sunt Medist Life Science SRL, care a ajuns la o cifră de afaceri de 26,5 milioane lei și un profit de 3,2 milioane lei dar și ”perla coroanei”, Medist Imaging SRL, cu cifră de afaceri de 199,7 milioane lei și 21,1 milioane lei profit.

Veniturile mari ale Medist Imaging se pot explica prin faptul că firma a adus în România ”soluții de diagnosticare, monitorizare și protecție COVID-19”, în plină pandemie.

ADVERTISEMENT

Profit din farmaceutice și consultanță, pentru fostul ministru

Medist este firma care asigura mentenanța ventilatoarelor în unitățile mobile ATI din cadrul spitalului ”Victor Babeș”, în momentul în care a avut loc o defecțiune care a dus la moartea a trei pacienți. Într-un mesaj adresat presei, reprezentanții companiei au arătat că ventilatoarele livrate de Medist ”nu au avut probleme tehnice și au funcționat în parametri normali”.

Sebastian Vlădescu și fiul lui sunt asociați și la Besmax Pharma Distribution, companie care comercializează produse farmaceutice, inclusiv cele derivate din plasmă umană, cum ar fi imunoglobulinele normale și specifice, albumină umană sau vaccinuri. Societatea a declarat, în 2021, o cifră de afaceri de 26,5 milioane lei și un profit de 3,2 milioane lei.

ADVERTISEMENT

O altă companie profitabilă care îi aparține lui Sebastian Vlădescu este Aqua Financial Consulting, firmă de consultanță și management în afaceri, care a avut o cifră de afaceri de 4,5 milioane lei și un profit de 3 milioane lei.

Conform calculelor realizate de FANATIK, societățile la care familia Vlădescu deține părți sociale au înregistrat, în 2021, o cifră totală de afaceri de aproape 370 milioane lei (74 milioane euro) și un profit net de 27,7 milioane lei (5,5 milioane euro).

ADVERTISEMENT

Sebastian Vlădescu a fost condamnat pentru luare de mită și trafic de influență

În martie 2022, Sebastian Vlădescu a fost condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență, însă decizia instanței nu este definitivă. Judecătorii au decis să-i confiște fostului ministru sumele de : 2.177.000 euro, 3.990.246,6 lei și 65.000 de euro.

În același dosar a fost condamnat și Cristian Boureanu, fostul fin al lui Vlădescu. Acesta a primit 3 ani și 6 luni de închisoare pentru trafic de influență.

Conform DNA, Vlădescu ar fi intervenit, în 2005, pentru o firmă care dorea să-și adjudece licitația pentru reabilitarea unei linii ferate. În 2009, Vlădescu și Boureanu s-ar fi înțeles cu aceeași companie pentru plata unui comision de 10% din sumele încasate de la statul român.

ADVERTISEMENT
Tags: