Life

Secretele neștiute din viața lui Mihai Viteazu. Cine a fost, de fapt, mama celebrului voievod român

Cine a fost cea mai importantă persoană din viața lui Mihai Viteazu. Detalii pe care nu mulți le știu despre voievodul Țării Române
05.12.2023 | 14:25
Secretele nestiute din viata lui Mihai Viteazu Cine a fost de fapt mama celebrului voievod roman
Cine a fost mama lui Mihai Viteazu Sursa foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Mihai Viteazu a fost unul dintre cei mai importanți domnitori din istorie. Reușitele lui au inspirat, de-a lungul timpul, mari istorici să scrie versuri despre el. Nu a fost uitată nici mama sa, a cărei poveste nu o cunoaște prea multă lume.

Povestea pe care nu mulți o știu despre mama lui Ștefan cel Mare

Mihai Viteazu este unul dintre domnitorii emblematici pentru parcursul istoric al țării noastre. Odată ajuns pe tron, domnitorul nu s-a lăsat până când nu a unificat țara, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

ADVERTISEMENT

Copilăria lui Mihai Viteazu a fost una extrem de dificilă. Cărțile de istorie relatează greutățile prin care a trecut domnitorul, mai ales că originea lui a fost mereu una extrem de controversată.

Fiind un copil din flori, acesta nu a avut deloc parte de vreun tratament preferențial. Din contră. Încă de la o vârstă fragedă, Mihai Viteazu a fost nevoit să își asigure traiul din comerțul cu vite.

ADVERTISEMENT

Au existat voci care, de-a lungul timpului, au emis diverse opinii în legătură cu originea lui. Mult timp s-a crezut că acesta a fost fiul nelegitim al voievodului Pătrașcu cel Bun.

Apoi, zvonurile susțineau că Mihai Viteazu este de viță domnească. Însă, studiile istorice arătă o altă realitate, total diferită de orice zvon. O realitate pe care nu mulți o cunosc și despre care nu mulți vorbesc.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestora, mama lui Mihai Viteazu ar fi fost o vânzătoare de rachiu la o crâșmă din Târgu cu Floci, o localitate de lângă Ialomița. Numele ei era Tudora și era o văduvă venită tocmai din Epir. De aici și originile grecești ale domnitorului.

Tudora era destul de înstărită și nu vindea rachiu oricum, în piață. Aceasta avea un mic han unde poposea multă lume, iar la administrarea lui era ajutată de fratele său, Iane.

ADVERTISEMENT

Însemnări istorice despre tatăl domnitorului din Țara Românească

Dacă despre mama lui Mihai Viteazu au fost făcute anumite însemnări istorice, nu același lucru se poate spune și despre tatăl său. Despre el nu se cunosc prea multe lucruri, ci există doar câteva zvonuri.

Sunt voci care susțin că tatăl lui Mihai Viteazu ar fi un fiul unui negustor din Constantinopol. Bărbatul cu origini grecești a venit în Țara Românească cu treabă și a întâlnit-o pe hangița Tudora. Nu i-a putut rezista farmecelor, așa că a avut o aventură cu ea.

ADVERTISEMENT
Tags: