Life

Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP

Ce semnificație are ultima cifră a CNP-ului din buletin. Spre deosebire de celelalte, aceasta are o formulă de calcul aparte.
26.04.2024 | 23:00
Secretul autoritatilor din toate buletinele romanilor Ce inseamna de fapt ultima cifra din CNP
Ce semnificație au cifrele din CNP. Sursa foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Buletinul sau cartea de identitate este cea care atestă existența noastră. Documentul conține date importante, precum seria, numărul și domiciliul. CNP-ul este foarte important, însă, puțini sunt românii care știu cu adevărat ce semnifică fiecare cifră.

Ce semnifică fiecare cifră a CNP-ului din buletin

Buletinul este cel mai important document pe care îl poate avea o persoană, după certificatul de naștere. Buletinul conține multe date despre posesorul său, iar CNP-ul este nelipsit.

ADVERTISEMENT

Codul Numeric Personal, așa cum îi spune și numele, este un număr unic ce conține 13 cifre, fiecare dintre ele având însemnătatea sa. Având în vedere că sunt destul de multe, puțini sunt cei care știu ce reprezintă fiecare cifră, în parte.

CNP-ul conține cifre de identificare pentru gen, dar și data nașterii. Ultima cifră, însă, este cea care definește personalitatea posesorului de buletin. CNP-ul este unic și este atribuit fiecărei persoane la naștere.

ADVERTISEMENT

Cifrele din Codul Numeric Personal sunt alcătuite după modelul SAALLZZJJNNNC. Fiecare cifră are semnificația sa aparte, iar împreună, spun foarte multe despre posesorul buletinului.

S reprezintă sexul și secolul în care s-a născut o persoană. 1 este pentru masculin, iar 2 este pentru feminin, în cazul persoanelor născute până în 1999. Cei născuți începând cu 2000, vor avea 5 pentru masculin și 6 pentru feminin.

ADVERTISEMENT

Cum se calculează cifra de control, ultima din cele 13 pe care le conține CNP-ul

AA reprezintă ultimele două cifre ale anului nașterii, iar LL este luna în care s-a născut posesorul buletinului. ZZ reprezintă ziua nașterii, iar de la 1 la 9 li se atribuie cifra 0 în față.

JJ este codul județului sau al sectorului, în cazul Bucureștiului. NNN este un număr de ordine care este atribuit de către birourile de evidență ale populației.

ADVERTISEMENT

C este ultima cifră din CNP și cea mai importantă. Aceasta este denumită cifră de control și se calculează cu ajutorul unei formule complexe. Fiecare cifră a CNP-ului se înmulțește cu cifra de pe aceeași poziția din numărul 2791463558279. Rezultatele se adună.

Suma care rezultă din urma acestei adunări se împarte la 11. Rezultatul acestei împărțiri este, de fapt, cifra de control. Această ultimă cifră este cea mai importantă deoarece este și cea care validează întregul CNP.

ADVERTISEMENT
Tags: