News

Secretul din Alpii francezi. Cum a apărut zăpada roșie ca sângele

Experții încearcă să elucideze misterul zăpezi roșii ca sângele din Alpii francezi.
29.08.2021 | 15:13
Secretul din Alpii francezi Cum a aparut zapada rosie ca sangele
Secretul din Alpii francezi. Zăpada roșie ca sângele. Foto: colaj Fanatik, sursa: Facebook
ADVERTISEMENT

Un fenomen bizar poate fi observat în Alpii francezi la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. Este vorba de pete de zăpadă roșie ca sângele aflate printre rocile cenușii de calcar și aglomerările de vegetație.

Acest fenomen ciudat, cunoscut sub numele de ”zăpadă sângerie”, este rezultatul unui mecanism de apărare produs de algele microscopice care cresc în zăpada alpină, relatează BBC.

ADVERTISEMENT

Studiile au arătat că algele roșii apar pe ghețarii din întreaga lume, de la Antarctica la Himalaya și în Arctica, conform Digi24.

Zăpada roșie ca sângele din Alpii francezi, un semn al încălzirii globale

În general, algele microscopice au culoarea verde, deoarece conțin clorofilă, familia de pigmenți produși de majoritatea plantelor pentru a le ajuta să absoarbă energia din lumina soarelui.

ADVERTISEMENT

Totuși, atunci când algele de zăpadă cresc prolific și sunt expuse la radiații solare puternice, produc molecule de pigment de culoare roșie. Acestea sunt cunoscute sub numele de carotenoide și au rolul de a acționa ca un paravan solar pentru a proteja clorofila.

Zăpada roșie ca sângele este încă un mister pe care oamenii de știință încearcă să-l elucideze, deși aceste alge sunt cunoscute de mult timp.

ADVERTISEMENT

Botaniștii de la Universitatea din Praga au identificat o specie complet nouă de microalge

Foto: Facebook

Cu doar doi ani în urmă, cercetătorii de la Universitatea din Praga au găsit o specie de microalge care este responsabilă pentru colorarea zăpezii în roșu și portocaliu în diferite părți ale lumii. Aceasta a fost botezată ”Sanguina”.

Petele de zăpadă roșie provocate de Sanguina au fost găsite în Europa, America de Nord, America de Sud și în ambele regiuni polare.

ADVERTISEMENT

Studierea acestui fenomen are o semnificație mult mai mare. Aspectul și dispariția acestor pete reprezintă indicii importante ale schimbărilor climatice și a modului în care aceasta afectează ecosistemele delicate în care se găsesc algele.

Fenomenul de zăpadă roșie devine din ce în ce mai frecventă din cauza încălzirii globale

Un profesor de geochimie  de la Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe din Potsdam spune că zăpada roșie devine din ce în ce mai frecventă din cauza încălzirii globale.

”Creșterea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă crește temperatura, ceea ce duce la topirea unei cantități mai mari de zăpadă. În momentul în care există apă lichidă pe zăpadă, algele încep să crească”, spune Liane G Benning.

”Există un efect de domino în care algele își topesc habitatul preferat. Parcă își distrug propria casă”, a adăugat experta din Potsdam

Căldura suplimentară absorbită de zăpada colorată poate modifica temperatura în mediul înconjurător, accelerând topirea zăpezilor și a ghețarilor, consideră specialiștii.

Studii continuă asupra acestui fenomen. Până acum, oamenii de știință nu au reușit să crească aceste alge pe zăpadă reală într-un laborator.

ADVERTISEMENT
Tags: