News

Secretul pe care nu ți-l spune nicio bancă. Așa poți scăpa de rate fără să mai plătești dobânzi uriașe. Se aplică la Prima Casă și pentru orice fel de credit

Cum pot scăpa românii mai repede de rate, fără să plătească dobânzi împovărăroare. Se poate aplica la orice fel de credit și este cea mai eficientă metodă
03.02.2024 | 13:51
Secretul pe care nu til spune nicio banca Asa poti scapa de rate fara sa mai platesti dobanzi uriase Se aplica la Prima Casa si pentru orice fel de credit
Rambursarea anticipată este eficientă pentru că ea reprezintă plata în avans a unei sume care se scade direct din soldul creditului / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În funcție de indicele de referință a creditelor (IRCC) ratele la bănci reprezintă unul din coșmarurile românilor care s-au împrumutat în lei pentru diverse nevoi. Dar există și o metodă prin care se poate scăpa mai repede de datorii.

Rambursarea anticipată, trucul la care apelează mulți români

Românii care au făcut un credit în lei și au rata calculate prin IRCC pot folosi o metodă pentru a plăti mai puțini din banii datorați băncii. Este vorba de rambursarea anticipată. Un credit imobiliar, spre exemplu, poate fi întotdeauna rambursat anticipat, parțial sau integral

ADVERTISEMENT

Românii apelează tot mai mult la metoda rambursării anticipare. Este vorba de împrumutul unei sume mari de bani dar o parte din ei sunt dați rapid înapoi băncii pentru a reduce perioada creditului (și a dobânzilor, comisioanelor etc).

Clienții au posibilitatea să ceară achitarea unei sume din soldul creditului, în avans, în orice perioadă înaintea scadenței finale. Rambursarea anticipată a unei sume din soldul creditului se poate face oricând, indiferent de ce credit e vorba, trebuie doar ca clientul să nu înregistreze restanțe.

ADVERTISEMENT

La începutul creditului

Potrivit analistului financiar Irina Chițu, „O rambursare anticipată parțială are eficiență maximă dacă se face mai ales la începutul creditului”, scrie Panorama.

Spre exemplu, în cazul accesării unui credit ipotecar în valoare de 250.000 de lei pe o perioadă de 20 de ani, o rambursare anticipate parțială de 30.000 de lei făcută a doua zi va scade perioada creditului cu aproape cinci ani (patru ani și șase luni).

ADVERTISEMENT

Rezultă că creditul va fi plătit, nu în 20 de ani, ci în 15 ani și patru luni. Interval în care vor fi economisiți 84.820,45 lei, sumă care ar fi însemnat dobânzi și comisioane achitate băncii.

Timpul, în favoarea băncilor

„La un credit, cel mai păgubos este timpul. Practic, pe o perioadă lungă de timp, se aplică dobândă la banii împrumutați, în fiecare lună. Dacă te împrumuți pe 30 de ani, atunci cu siguranță vei plăti cel puțin dublu față de cât ai împrumutat. Și asta doar pentru că se aplică dobândă pe o perioadă lungă de timp.

ADVERTISEMENT

 Rambursarea anticipată este eficientă, pentru că ea reprezintă plata în avans a unei sume care se scade direct din soldul creditului, adică direct din ceea ce ai împrumutat. Nu se mai calculează dobânzi și comisioane, motiv pentru care, per total, îți scad costurile pentru întreg creditul”, a explicat Corina Chițu.

„Fiecare consumator trebuie să știe că e dreptul lui să facă plăți rambursate parțial oricând vrea și că poate să dea orice sumă are la dispoziție. Nimeni nu poate să-l îngrădească nici la sumă, nici la perioadă.

Este dreptul lui să facă ori de câte ori vrea aceste rambursări anticipate. Și mai trebuie să știe că orice rambursare anticipată se face la cererea consumatorului, în scris, sau în aplicația băncii, dacă acele bănci au aplicații online.

Deci nu e suficient doar să pui mai mulți bani în contul de credit, banca nu poate să ia pentru tine o astfel de decizie. Trebuie să faci o cerere scrisă sau, după caz, să bifezi clar ce vrei să se întâmple cu acei bani în aplicația online”, mai precizează analistul financiar.

ADVERTISEMENT