News

Război în Ucraina, ziua 521. Finlanda va elabora un plan național pentru reconstrucția Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 521. Finlanda pregătește planul de participare la reconstrucția Ucrainei în contextul sprijinului puternic împotriva agresiunii rusești.
29.07.2023 | 06:30
Razboi in Ucraina ziua 521 Finlanda va elabora un plan national pentru reconstructia Ucrainei
Război în Ucraina, ziua 521. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Război în Ucraina, ziua 521. Ministrul Comerțului Exterior și Dezvoltării, Ville Tavio, a dat instrucțiuni pentru elaborarea unui plan de participare a Finlandei la reconstrucția Ucrainei. Potrivit presei ucrainene, acest ordin este legat de punerea în aplicare a programului guvernamental, potrivit căruia guvernul va pregăti un plan național pentru participarea Finlandei la reconstrucția Ucrainei în cooperare cu mediul de afaceri și industria.

Război în Ucraina, ziua 521.Finlanda pregătește un plan ambițios pentru reconstrucția Ucrainei

“Continuăm să oferim Ucrainei sprijinul nostru puternic împotriva agresiunii rusești. În același timp, ne pregătim pentru reconstrucția unei Ucraine independente și democratice. Această activitate necesită o cooperare strânsă și sistematică între diferite părți”, a declarat ministrul finlandez.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestuia, departamentul însărcinat cu Rusia, Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Ministerului finlandez de Externe va fi principalul responsabil pentru dezvoltarea acestui plan și pentru coordonarea cu guvernul și comunitatea de afaceri.

În prima fază a elaborării planului, MAE va colabora îndeaproape cu Ministerul Afacerilor Economice și Ocupării Forței de Muncă și cu Ministerul Finanțelor pentru a oferi întreprinderilor finlandeze servicii de consultanță mai cuprinzătoare și pentru a identifica soluții financiare care să faciliteze participarea acestora la reconstrucția Ucrainei.

ADVERTISEMENT

În același timp, cea de-a doua fază prevede pregătirea unui plan pe termen lung, inclusiv o revizuire a utilizării fondurilor alocate.De la începutul agresiunii rusești la scară largă, în februarie 2022, Finlanda a oferit Ucrainei un ajutor total de 1,7 miliarde de euro. Sprijinul a fost acordat în domeniile dezvoltării, ajutorului umanitar, asistenței financiare și militare.

Finlanda a sprijinit Ucraina cu 1.2 miliarde de euro

Anterior, s-a raportat că Finlanda pregătește pentru Ucraina un nou ajutor cu echipamente pentru aprovizionarea cu apă și tratarea apelor uzate. La începutul acestei luni, Ministerul finlandez al Apărării a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, acesta fiind al 17-lea.

ADVERTISEMENT

Guvernul finlandez va cheltui aproximativ 105 milioane de euro pentru nevoile militare ale Ucrainei. Se menționează că acesta va fi cel de-al 17-lea pachet de ajutor în domeniul apărării pentru Ucraina, incluzând, printre altele, arme antiaeriene și muniție. Valoarea totală a tuturor pachetelor de ajutor militar acordat Ucrainei de către Finlanda este acum de aproximativ 1,2 miliarde de euro.

“Vom continua să sprijinim Ucraina împreună cu aliații noștri. Rezultatul războiului va determina ordinea de securitate în Europa și în Finlanda timp de decenii, așa că sprijinirea Ucrainei este o parte integrantă a securității Finlandei”, a declarat ministrul Apărării, Antti Häkkänen.

ADVERTISEMENT

Potrivit ministrului finlandez, atât nevoile Ucrainei, cât și resursele forțelor armate finlandeze au fost luate în considerare atunci când s-a luat decizia de a oferi asistență suplimentară.

 

 

ADVERTISEMENT