News

Klaus Iohannis, după ședința CSAT: „Situația la granița Ucrainei cu Rusia rămâne tensionată” Update

27.04.2021 | 16:56
Klaus Iohannis dupa sedinta CSAT Situatia la granita Ucrainei cu Rusia ramane tensionata Update
ADVERTISEMENT

Marți, de la ora 16:00, membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-au reunit, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, pe ordinea de zi a reuniunii fiind securitatea din regiunea Mării Negre în contextul tensiunilor Ucraina – Rusia.


UPDATE, ora 18:00/ Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis după ședința CSAT:

-(despre retragerea trupelor ruse de la granița cu Ucraina) Faptul că trupele s-au retras este o veste bună și duce la o oarecare detensionare, dar am  aflat că mult material adus acolo a rămas la fața locului, este prepoziționat. Situația rămâne tensionată. Noi vom face demersuri la NATO pentru a crește reziliența pe flacul estic.

ADVERTISEMENT

-Este imposibil de spus ce va face Rusia, știm că se pregătește un mare exercițiu militar pentru toamna acestui  an.

-Speța diplomatului de la Moscova nu are legătură directă cu tensiunile din zona Mării Negre.

-(despre securitatea energetică?) România are o independență energetică destul de avansată în comparație cu  majoritatea statelor UE. Pe noi ne interesează să avem o garanție a securității energetice, cu investiții către energii regenerabile, folosirea hidrogenului și în paralel vom merge spre valorificarea gazului din Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 17:00/ Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a început la ora 16. Președintele Klaus Iohannis va susține o conferință de presă la ora 18.


Săptămâna trecută, șeful statului anunța că situația tensionată din Marea Neagră provoacă îngrijorare la București. În acest sens, acesta informa, încă de joi, 22 aprilie, că va convoca o şedinţă a CSAT în cadrul căreia se va discuta despre acest subiect.

ADVERTISEMENT

Potrivit Administrației Prezidențiale, la întâlnirea oficială de marți se va discuta și despre încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan a trupelor armate din România.

Ședință CSAT la Palatul Cotroceni. Securitatea din regiunea Mării Negre, pe ordinea de zi

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se vor reuni sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, pe ordinea de zi a reuniunii fiind incluse subiecte privind starea de securitate în regiunea Mării Negre şi implicaţiile pentru România, precum şi încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan.

ADVERTISEMENT

”Marți, 27 aprilie 2021, începând cu ora 16:00, va avea loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse tematici referitoare la:

  • Starea de securitate în regiunea Mării Negre. Implicații pentru România;
  • Încheierea misiunii NATO Resolute Support din Afganistan”, anunță site-ul prezidențial.

Ce spune Klaus Iohannis despre situația din zona Mării Negre

Încă de joia trecută, preşedintele Klaus Iohannis anunța că în cursul acestei săptămâni va fi convocată o şedinţă a CSAT pentru a discuta despre situaţia din zona Mării Negre.

”Voi convoca pe săptămâna viitoare o şedinţă a CSAT dedicată special acestei zone de tensiune din Marea Neagră şi acumulării de trupe pe graniţa de est a Ucrainei. Nu vreau să intru în foarte multe detalii de tip militar, dar vreau să îi asigur pe români că noi suntem pe fază”, declara, pe 22 aprilie, şeful statului.

Președintele a catalogat situația din zona Mării Negre, iscată pe fondul tensiunilor Rusia – Ucraina, drept una ”îngrijorătoare”.

”Au apărut tensiuni în regiunea Mării Negre, cu accent special pe zona de graniţă de est a Ucrainei. Noi urmărim cu foarte mare atenţie aceste lucruri. Să nu îşi imagineze cineva că noi stăm şi aşteptăm informaţii de la alţii. Noi dăm informaţii altora, fiindcă avem servicii foarte performante pe această zonă.

Am avut mai multe discuţii cu ministrul Apărării şi cu alţi conducători de servicii specializate, cunoaştem foarte bine situaţia din teren şi tensiunile care se creează acolo ne preocupă foarte mult. Suntem extrem de îngrijoraţi.

Însă situaţia este una care trebuie extrem de atent evaluată, nu doar militar şi securitar, ci şi diplomatic. Şi acest lucru îl facem”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT