News

Ședința de duminică a coaliției pentru comasarea alegerilor, amânată. Când s-ar putea întâlni liderii PSD și PNL

Ședința de duminică a coaliției PSD - PNL pentru comasarea alegerilor din 2024 a fost amânată. Când s-ar putea întâlni liderii celor două partide.
18.02.2024 | 17:55
Sedinta de duminica a coalitiei pentru comasarea alegerilor amanata Cand sar putea intalni liderii PSD si PNL
Coaliția PSD - PNL a anulat ședința de duminică pe comasarea alegerilor. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Blocajul coaliției PSD – PNL pe tema legată de comasarea alegerilor din 2024 se menține. Ședința de duminică, 18 februarie, a fost amânată. Când se vor întâlni liderii celor două formațiuni aflate la guvernare.

Blocaj al coaliției PSD – PNL pe comasarea alegerilor

În continuare, comasarea celor patru rânduri de alegeri din 2024, dorită în principal de PNL, este în aer. După trei ședințe de coaliție eșuate, liberalii și partenerii de la PSD trebuiau să revină duminică la masa discuțiilor.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea programată în cursul acestei seri, la ora 18.00, nu va mai avea loc. Potrivit Antena 3, social-democraţii le-ar fi transmis partenerilor liberali că întâlnirea de duminică se anulează. Sursa citată notează că social-democrații sunt cei care au decis să amâne ședința, dat fiind faptul că au fost deranjați de declarațiile făcute în spațiul public de liderii PNL.

Un singur rând de alegeri este bătut în cuie în acest moment. E vorba de data alegerilor europarlamentare: 9 iunie 2024. În spațiul public s-au vehiculat fel și fel de scenarii care ar fi pe masa discuțiilor în coaliție.

ADVERTISEMENT

Astfel, se pare că PSD ar cerut stabilirea unui calendar complet pentru toate cele patru rânduri de alegeri. De cealaltă parte, liberalii cer o înțelegere doar pe comasarea localelor cu europarlamentarele și o discuție după 9 iunie pe celelalte runde de alegeri. De asemenea, cei de la PNL își mențin poziția și exclud posibilitatea de a avea un candidat comun la prezidențiale.

Comasarea alegerilor din acest an trebuie decisă înainte de data limită de 20 februarie. Ulterior, nu mai este timp pentru modificările legislative. Din acest motiv, tensiunile între cele două partide sunt la cote maxime.

ADVERTISEMENT

Liderii PSD și PNL s-au putea întâlni din nou săptămâna viitoare. Ziua în care negocierile vor fi reluate va fi, cel mai probabil, miercuri. Atunci, liderul PNL, Nicolae Ciucă, se va întoarce dintr-o vizită la Madrid.

Optimism la PNL privind comasarea alegerilor

Între timp, în ciuda aparentelor tensiuni, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, spune că ”este foarte probabil să ajungem la soluția comasării alegerilor”. 

ADVERTISEMENT

Este foarte probabil să ajungem la această soluție (comasarea alegerilor – n.r.). Ne dorim să punem capăt acestui episod. În orice fel de scenariu, vă pot asigura că PNL este pregătit pentru alegeri, are candidați pentru toate funcțiile, guvernarea va merge mai departe, nu va exista niciun fel de sincopă.

Credem că avem maturitatea să guvernăm împreună, responsabil și să ne prezentăm separat în alegeri, dacă o fi cazul, dacă nu, evident că guvernarea de coaliție a fost și rămâne o oportunitate de a oferi stabilitate României”, a declarat Ionuţ Stroe, duminică, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT