News

Decizie importantă după incendiul de la Neamţ. Ministrul Sănătăţii anunţă noi spitale suport Covid

16.11.2020 | 13:10
Decizie importanta dupa incendiul de la Neamt Ministrul Sanatatii anunta noi spitale suport Covid
Ședință, la Ministerul Sănătății. Orban și Tătaru, decizii în urma tragediei de la Piatra Neamț Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Premierul Ludovic Orban și ministrul Nelu Tătaru s-au reunit într-o ședință la sediul Ministerului Sănătății. Aceasta vine ca urmare a tragediei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Piatra Neamţ.

La finalul întrevederii, Ludovic Orban a anunţat mai multe măsuri care vizează secţiile de terapie intensivă. Premierul a declarat că se va suplimenta numărul de paturi la ATI, precizând că în aceste secţii trebuie internaţi numai pacienţii aflaţi în stare foarte gravă.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ministrul Sănătăţii a susţinut că a fost identificat în fiecare judeţ al ţării câte un spital care poate deveni suport COVID.

Ședință la Ministerul Sănătății. Orban și Tătaru, decizii după tragedia de la Piatra Neamţ

Primul-ministru a declarat că se vor face mai multe controale la secţiile de terapie intensivă.

“Am discutat foarte clar ce urmărim, urmărim practic conformitatea cu reglementările, fie că e vorba de ordinul 1500 sau de alte reglementări privind funcţionarea secţiilor de Terapie Intensivă. În urma acestor controale o să existe un plan de conformare care va fi adus la cunoştinţa managerilor spitalelor, orice lucrare de reparaţie, orice achiziţie, orice modernizare necesară va fi inclusă în acest plan de conformare. Pot să anunţ de pe acum că am discutat posibilitatea de a deconta toate aceste cheltuieli printr-o finanţare europeană nerambursabilă (…) Planul pe săptămâna asta prevede o creştere a capacităţii cu cel puţin 200 de paturi. Am discutat pe săptămâna asta şi sunt cel puţin 200 de paturi, sunt soluţii pe care le-am gândit pe fiecare regiune, sunt soluţii pe care le-am gândit şi pe Bucureşti, aici pe Bucureşti am discutat de mai multe soluţii posibile. Evident că am discutat şi de posibilitatea de creştere a numărului de paturi pentru Terapei Intensivă. De asemenea, am discutat şi de ventilatoare peste tot unde există posibilitatea de a deschide secţii de Terapie Intensivă să asigurăm tot ceea ce este neecsar, ventilatoarea, injectomare, sunt necesare în multe secţii, cum e la Malaxa, de exemplu, lucrări de asigurare a circuitelor de alimentare cu oxigen şi de asemenea de a putea găsi resurse pentru a putea realiza toate aceste lucrări în cel mai scurt termen posibil”, a explicat Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

Premierul a mai precizat că s-a luat în calcul despre creşterea capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă.

“Legat de creşterea capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă, am discutat în detaliu situaţia pentru fiecare judeţ, câte paturi de terapie intensivă sunt, câte paturi sunt disponibile, de asemenea, am discutat situaţia personalului şi a posibilităţilor de recrutare de personal suplimentar care să deservească secţiile de terapie intensivă şi în urma acestei analize va fi crescută capacitatea de tratare inclusiv prin includerea de noi spitale care vor deveni spitale de suport Covid”, a mai spus Orban.

ADVERTISEMENT

Premierul susţine că în secţiile de terapie intensivă trebuie internate doar cazurile extrem de grave.

“De asemenea, în cadrul acestei discuţii legate de secţii de terapie intensivă am abordat un subiect pe care l-am mai abordat de altfel, respectarea rigorile prevăzute în ordinul 1500 privind internarea în terapie intensivă. Adică, internarea doar a cazurilor efective care necesită internarea în terapie intensivă şi în rest funcţionarea acelor secţii intermediare despre care am tot vorbit în care evident să existe posibilitatea de tratare pentru cazurile intermediare, dar să nu fie necesară internarea la terapie intensivă decât pentru acele cazuri care chiar necesită, în conformitate cu condiţiile de internare, necesită internare în secţiile de Terapie Intensivă”, a completat primul-ministru.

ADVERTISEMENT

Spitalele Sfântul Ştefan şi Spitalul Cantacuzino devin suport COVID

Nelu Tătaru a anunţat că la Bucureşti sunt două unităţi medicale Sfântul Ştefan şi Cantacuzino care vor fi operaţionalizate ca spitale suport COVID-19.

“Am identificat câte un spital în fiecare judeţ. În Bucureşti încă două spitale. În Bucureşti avem Sfântul Ştefan şi avem Spitalul Cantacuzino care îl operaţionalizăm ca şi suport COVID. Am şi transmis către direcţiile de sănătate publică să facă evaluarea acestor spitale, dar odată cu evaluarea acestor spitale, trebuie să avem şi evaluarea tehnică a tot ce înseamnă utilităţi, cum ar fi surse de oxigen sau potenţialul de energie electrică”, a explicat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătăţii a dat detalii şi despre suplimentarea personalului medical.

“După cum ştiţi, la nivelul Ministerului de Interne este acea evaluare a personalului pe care îl avem prin cele şase specialităţi care în acest moment sunt în prima linie. În funcţie de solicitările pe care le avem în teritoriu, mobilizăm. Există o evaluare a personalului de la fiecare unitate medicală, care poate fi disponibilizat. Există o evaluare şi a personalului de la nivelul fiecărui judeţ. În contextul în care este nevoie, în judeţele limitrofe se pot face acele detaşări sau de la distanţă”, a mai spus Tătaru.

 

 

ADVERTISEMENT