Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă precizează că autospecialele pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie au beneficiat de garanție pentru o perioada de 3 ani de la livrare, iar costurile de întreținere și mentenanță din această perioadă au fost suportate de către furnizor.
“Din momentul ieșirii din perioada de garanție și până în prezent, costurile pentru primele revizii au fost de 224.999,3 lei (ISU CT), 262.990 lei (ISU IS), 224.999,3 lei (ISU MS) și 262.990 lei (ISU TM). Important de precizat este faptul că întreținerea unor anumite autospecialele sau echipamentele pot fi costisitoare, luând în considerare natura echipamentului care este unul complex, (de exemplu autoscările) dar cu beneficii reale pentru salvarea de vieți“, precizează IGSU.
În dotarea IGSU există patru Autospeciale pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie, repartizate la Inspectoratele pentru Situații de Urgență ale Județelor Iași, Constanța, Mureș și Timiș. Autospecialele pentru tratamente hiperbarice și oxigenoterapie au fost achiziționate din fonduri europene nerambursabile.
“Valoarea totală de achiziție a celor patru complete este de 18.933.154,91 lei fără TVA“, mai transmite IGSU.
În plus, forul condus de Raed Arafat mai precizează că nu a fost vorba de descinderi ale procurorilor la sediul instituţiei, ci de o adresă, DNA solicitând prin corespondență documente IGSU, răspunsul transmis prin adresa înregistrată în data 09.11.2022.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au verificat achiziția de aparaturi în valoare de 5 milioane de euro, mai exact niște barocamere cumpărate pentru 1.2 milioane de euro bucata, dar care zac nefolosite din 2017. În replică la informaţiile apărute în presă IGSU a reacţionat, precizând că procurorii DNA au solicitat prin corespondență documente, răspunsul fiind transmis prin adresă înregistrată, în data 09.11.2022.
Potrivit Libertatea, barocamerele sunt de dimensiunea unor TIR-uri și au fost prezentate, la momentul achiziției, drept o soluție pentru marii arși din România.
”În ciuda faptului că sunt nefolosite, barocamerele sunt etalate de IGSU la paradele de 1 Decembrie”, remarcă sursa citată. Așadar, cele cinci milioane de euro cheltuite în 2017 par să fie nejustificate.
”Afacerea este scandaloasă, cel puțin în sensul prețului și inutilității. Însă noi, la IGSU, nu mai credem că aici se va face vreodată lumină”, au declarat surse din IGSU pentru Libertatea.
Procurorii DNA au ridicat deja documentația privind achiziția celor patru barocamere mobile, menite să fie folosite în cazuri de mari arși în țara noastră.
”Procurorii au cerut și actele prin care a fost stabilit prețul de achiziție. Inițial, s-au cerut 200.000 de euro pentru specializarea a 18 cadre medicale în terapia bariatrică, dar Arafat a spus că o să vorbească el cu Marina italiană pentru ajutor. Ceea ce a și făcut. Dar degeaba.
Nici după ce medicii s-au specializat, aceste barocamere nu au fost deschise pacienților”, a explicat sursa, menționând că aceste barocamere nu au fost folosite niciodată.
Potrivit sursei citate IGSU plătește anual pentru revizia acestei aparaturi 45.000 de euro pe bucată, informație confirmată de medicul Bogdan Cristian Ion, specializat în astfel de dispozitive.
După incendiul de la clubul Colectiv presiunea publică a determinat autoritățile să ia măsuri pentru a se asigura că oamenii nu vor mai muri pe capete în spitale, pentru simplul fapt că România nu face față cazurilor de arși. Barocamerele au fost cumpărate tocmai în acest scop, pentru a rezolva astfel de situații dramatice, în eventualitatea în care ele vor mai avea loc.