News

Procurorii DNA, zeci de percheziții la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Suspiciuni de corupție și abuz în serviciu

În urmă cu 24 de ore, procurorii DNA au efectuat zeci de percheziții la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Sunt suspiciuni de corupție și abuz în serviciu.
30.09.2022 | 10:23
Procurorii DNA zeci de perchezitii la baza militara de la Mihail Kogalniceanu Suspiciuni de coruptie si abuz in serviciu
DNA, percheziții la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Sursa foto: psnews.ro
ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a efectuat, joi, 29 septembrie, mai multe percheziții la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.

DNA, percheziții la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Ce verifică procurorii anti-corupție

Din primele informații apărute în spațiul public, ar fi vorba de 26 de percheziţii la sediul unor firme și acasă la persoane fizice.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse judiciare citate de G4Media, la această instituție există suspiciuni de corupție (comisioane pentru acordarea de contracte de achiziții) și abuz în serviciu.

În paralel cu perchezițiile DNA la o serie de oameni de afaceri români, şi militarii din SUA au fost vizați de anchetatori americani.

ADVERTISEMENT

Direcția Națională Anticorupție a venit cu precizări legate de aceste percheziții. Instituția a confirmat informația și a adăugat că verificările au loc în colaborare cu autorităților judiciare din SUA.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de 29 septembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, s-au efectuat 26 de percheziții domiciliare în câteva zeci de locații reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea autorităților judiciare SUA.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată pe site-ul DNA.

ADVERTISEMENT

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu, vizitată anul trecut și de procurorii DIICOT

În noiembrie 2021, polițiștii și procurorii DIICOT au efectuat percheziții la membrii unei grupări acuzate că, începând cu anul 2017, au furat combustibil de la baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu.

Carburantul sustras se ridica la o valoare de aproximativ 2.000.000 dolari. Acest prejudiciu era adus guvernului federal al SUA.

Pe 21 noiembrie, DIICOT anunța, într-un comunicat, că ofițerii de poliție judiciară au efectuat 6 percheziții într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în furt calificat și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Conform datelor din anchetă, din 2017, mai multe persoane au constituit o grupare care în perioada 2017 – 2021 a furat combustibili lichizi aparținând guvernului SUA, în special motorină, din baza militară de la Mihail Kogălniceanu, precum și din zonele dedicate efectuării unor exerciții tactice militare din județul Constanța.

”Sub coordonarea liderului grupării, membrii acesteia având roluri bine determinate, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, au sustras cantități de motorină din generatoarele care deservesc anumite zone din cadrul unității militare din baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu, prejudiciul reclamat de persoana vătămată (guvernul federal al SUA) este de aproximativ 2.000.000 dolari în dauna guvernului federal al S.U.A”, spuneau, la acea dată, procurorii DIICOT, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: