News

Sediul Poliției Capitalei, reabilitat în aproape două decenii. Sumă imensă pentru finalizarea lucrărilor

Sediul Poliției Capitalei este un șantier încă din anul 2008, iar finalizarea lucrărilor de modernizare și consolidare ar putea avea loc la sfârșitul lui 2027.
05.11.2023 | 10:10
Sediul Politiei Capitalei reabilitat in aproape doua decenii Suma imensa pentru finalizarea lucrarilor
Sediul Poliției Capitalei, în consolidare de 15 ani/ Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Statul român alocă sume considerabile pentru finalizarea unor lucrări care au fost începute în anii precedenți și nu au fost terminate la termenele stabilite. Costurile au crescut de-a lungul anilor, iar Guvernul nu are de ales decât să alocă și mai mulți bani pentru a preveni irosirea fondurilor deja utilizate. În această situație se află și sediul Poliției Capitalei, care se află în consolidare din 2008, iar de atunci edificiul a continuat să se deterioreze.

Sediul Poliției Capitalei, un șantier început în 2008

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a publicat un proiect de hotărâre de guvern prin care se reaprobă indicatorii tehnico-economici ai proiectului de consolidare și modernizare a sediului Poliției Capitalei de pe Calea Victoriei. Valoarea totală a lucrărilor va ajunge la 273.392.000 lei, cu mult peste costurile estimate în 2008 la demararea lucrărilor, anume 61,2 milioane lei, echivalentul la acea vreme a circa 20.000.000 €.

ADVERTISEMENT

Sediul de pe Calea Victoriei a fost construit de către baronul Meitani în prima jumătate a secolului XIX, iar edificiul a fost extins în mai multe etape, cea mai importantă fiind cea din anii 1935-1937 când s-a trecut de la o clădire cu subsol, parter și etaj, la una cu șase etaje și pod. După cutremurul din 1977 s-au făcută lucrări de consolidare, dar la un nivel superficial astfel că în 2004, clădirea a fost încadrată în clasa II de risc seismic.

Primul contract de reabilitare și modernizare a fost semnat în 2008, lucrările urmând să se încheie în termen de cinci ani. Se preconiza că lucrările vor dura atât de mult întrucât sunt necesare și lucrări mai delicate, la intrarea monumentală a clădirii, unde există picturi murale din mai multe perioade, printre autori fiind și Sabin Bălașa. De asemenea, sunt și coloane de stucco-marmură și elementele decorative din metal, care au nevoie de restaurare.

ADVERTISEMENT

Însă lucrările au fost întrerupe în 2010 întrucât firma constructoare nu și-a mai primit banii, motivul fiind criza financiară din acei ani care a afectat grav finanțele statului. Au existat doi ani de pauză, iar la reluarea lucrărilor angajații Poliției Municipiului București au fost mutați în sediul unei alte instituții din cadrul Ministerului de Interne, Direcția Generală de Informații și Protecție Internă (DGIPI), de pe strada Beldiman. Deși criza economică a trecut, guvernele care s-au succedat au alocat bani cu țârâita, astfel că până în iulie 2020, plățile însumau doar 17,6 milioane de lei, pentru care s-au realizat doar 30% din lucrările contractate, potrivit publicației Gândul.

Edificiul, afectat de infiltrarea apei de ploaie

În ultimii trei ani, nu s-a mai făcut nimic, iar înainte de a se încheia un nou contract de reabilitare, a fost efectuată o expertiză a sediului Poliției Capitalei pentru stabilirea necesarului finalizării lucrărilor. Faptul că lucrările inițiale au fost subfinanțate, iar edificiul a fost expus intemperiilor a contribuit la deteriorarea și mai accentuată a clădirii.

ADVERTISEMENT

Principala cauză de degradare este umiditatea de infiltrație (…) Finisajele exterioare existente sunt în parte cele originale din perioada anului 1946, însă tencuielile de la fațade sunt exfoliate şi desprinse, în special la fațada principală din Calea Victoriei. La faţadele curţilor interioare s-a constatat existenţa unor exfolieri locale ale tencuielii existente, prezenţa unor pete rezultate în urma scurgerii necorespunzătoare a apelor meteorice şi a unor micro-organisme (alge şi ciuperci). Tâmplăria exterioară de lemn a fost demontată în mare parte la faza de consolidare din perioada anilor 2008-2020, iar cea rămasă se află într-o stare avansată de degradare necesitând înlocuirea ei, după modelul existent”, se spune în nota de fundamentare a proiectului prezentat de Ministerul Dezvoltării.

Pentru că statul român nu a alocat la timp fondurile necesare, costurile estimate au crescut substanțial, la 273,3 milioane de lei, mai ales că în ultimii ani prețurile la materialele de construcții au crescut substanțial, lucru ce a afectat și proiecte mai recente demarate de către statul român. Durata de proiectare a obiectivului de investiții este de 6 luni, iar cea de execuție a lucrărilor este de 36 de luni. Asta înseamnă că sediul Poliției Capitalei va fi finalizat cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2027.

ADVERTISEMENT

Neglijarea investițiilor demarate deja de către statul român și creșterea subsecventă a costurilor de finalizare tinde să devină un fenomen generalizat, astfel că doar luna trecută Ministerul Dezvoltării a trebuit să elaboreze actele normative necesare revizuirii costurilor pentru proiecte majore de investiții. Unul dintre acestea se referă la construirea noului spital orășenesc din Sinaia care a fost început în 1992 și va fi gata, dacă sunt respectate noile termene, abia în 2026. De asemenea, au trebuit revizuite costurile pentru spitalele regionale din Cluj și Iași, cu o treime peste estimările inițiale.

ADVERTISEMENT