News

Șefa CE, avertisment pentru Ungaria dacă va plăti în ruble gazul Rusiei: ”Ar fi o încălcare a sancțiunilor impuse de UE”

Ursula Von Der Leyen, șefa Comisiei Europene, a lansat vineri un avertisment dur pentru Viktor Orban, care s-a arătat dispus să plătească gazul Rusiei în ruble, așa cum dorește Vladimir Putin.
09.04.2022 | 00:40
Sefa CE avertisment pentru Ungaria daca va plati in ruble gazul Rusiei Ar fi o incalcare a sanctiunilor impuse de UE
Șefa Comisiei Europene, avertisment pentru Orban, care s-a arătat dispus să plătească în ruble gazul Rusiei. Sursa foto: Hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

”Ar fi o încălcare a sancțiunilor impuse de UE”, a transmis Ursula Von Der Leyen, Ungariei, vineri, după ce premierul Viktor Orban a spus că țara lui ar fi dispusă să achite gazul rusesc în ruble, așa cum a solicitat Vladimir Putin.

Șefa Comisiei Europene, în dezacord cu intenția Ungariei de a achita gazul livrat de Rusia în ruble

Președinta Comisie Europene (CE) a lansat avertismentul pentru Budapesta, în urma unei analize a decretului pe care l-a semnat liderul de la Kremlin, referitor la plata în ruble a gazului, de către ”țările neprietenoase” (adică cele care s-au alăturat sancțiunilor Moscovei, iar pe listă se află și România-n.r).

ADVERTISEMENT

”Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul legal este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin – această convertire din euro în ruble și apoi plata facturii la gaz – ar fi o încălcare a sancțiunilor.

Dacă faci asta, plătești în ruble, încalci sancțiunile, ocoliți sancțiunile pe care le punem Rusiei”, a declarat vineri președinta Comisiei Europene, la CNN.

ADVERTISEMENT

Șefa CE a mai precizat că Ungaria a respectat, până acum, sancțiunile impuse de UE Rusiei, astfel că disponibilitatea menționată de Orban este una în contradictoriu.

”Până acum, Ungaria a respectat sancțiunile, așa că până când nu vedem contrariul, totul este în regulă.

ADVERTISEMENT

Niciodată până acum nu am văzut Uniunea Europeană atât de unită, atât de hotărâtă, atât de rapidă.

Și cred că pentru fiecare dintre statele membre se pune o întrebare: vreau să fiu prima care rupe această unitate? Cred că nu”, a mai transmis Ursula Von Der Leyen.

ADVERTISEMENT

Vladimir Putin: ”Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici noi nu vom face caritate”

Vladimir Putin a cerut, de curând, în urma sancțiunilor pe care le-a primit din Occident ( ca pedeapsă pentru invazia în Ucraina-n.r) ca ”țările neprietenoase” să plătească doar în ruble, dacă vor să mai primească gaz din partea Rusiei. Asta în condițiile în care țara condusă de Putin este principalul furnizor de gaz pentru Europa.

”Dacă nu se fac astfel de plăți, vom considera că este o neîndeplinire a obligațiilor din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg.

Nimeni nu ne vinde nimic gratis și nici noi nu vom face caritate – adică contractele existente vor fi oprite”, a spus Vladimir Putin, într-o conferință de presă din Rusia.

Putin a impus și un termen pentru solicitarea sa: începând cu 1 aprilie. ”Țările neprietenoase” refuză să respecte dorința liderului de la Kremlin, iar în prezent continuă livrările de combustibil deoarece există o dată scadentă a primelor plăți: a doua jumătate a lunii.

ADVERTISEMENT