News

Şeful ANPC a întocmit ghidul cumpărăturilor de Crăciun. La ce să fim atenţi când vrem să luăm carne, dulciuri sau produse lactate

Capcanele cumpărăturilor de Crăciun. Şeful ANPC ne avertizează public asupra pericolelor şi ne dă sfaturi de achiziţie a produselor alimentare
17.12.2022 | 13:38
Seful ANPC a intocmit ghidul cumparaturilor de Craciun La ce sa fim atenti cand vrem sa luam carne dulciuri sau produse lactate
Şeful ANPC ne dă sfaturi înainte de a face cumpărăturile de Sărbători Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Paul Anghel, directorul general al ANPC, îi avertizează pe românii care merg la cumpărături în prejma Sărbătorilor că unii operatori economici vor profita de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora.

Nu cumpăraţi carne din portbagajele maşinilor

Directorul ANPC ne oferă câteva sfaturi înainte de a ne aventura în cumpărături pentru Crăciun şi Revelion. Astfel, el subliniază că este deosebit de important să  verificăm cu atenţie din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare) calitatea produselor alimentare şi să le refuzăm pe acelea faţă de care avem suspiciuni privind calitatea şi, mai ales, siguranţa.

ADVERTISEMENT

“Acordaţi o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, în special în cazul ofertelor promoţionale! Luna decembrie este luna în care vânzările cresc substanţial. Iată câteva sfaturi pe care să le urmaţi în goana după cumpărăturile pentru masa de Crăciun şi Revelion.

În primul rând, consumatorii trebuie să acorde o atenţie deosebită la achiziţia produselor alimentare, având în vedere că unii operatori economici vor „profita” de această perioadă pentru a-şi vinde produsele din stoc, indiferent de calitatea acestora”, a scris Paul Anghel, sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

În privinţa cărnii, probabil cel mai achiziţionat produs alimentar în această perioadă, şeful de la Protecţia Consumatorului ne sfătuieşte să o cumpărăm numai din locuri special amenajate, iar produsul trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar.

Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

ADVERTISEMENT

“Evitaţi cumpărarea de carne de la persoane şi din locuri neautorizate, din ‘portbagajele maşinilor’, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu va poate elibera bon de casă cu care să justificaţi tranzacţia comercială şi riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, ne mai sfătuieşte Paul Anghel.

Nu în ultimul rând, trebuie să verificăm concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate, consumatorii trebuie să fie atenţi la modul de prezentare a ambalajului iar în cazul în care acesta este bombat înseamnă că a început procesul de fermentare şi produsul nu mai este propriu consumului uman.

ADVERTISEMENT
Tags: