News

Şeful celei mai mari companii de IT din Rusia a fost găsit mort în biroul său. S-ar părea că a fost intoxicat cu gaz

O nouă moarte suspectă în Rusia, şeful celei mai mari companii de IT a fost găsit mort. Apropiaţii contrazic varianta stopului cardiac, avansată de autorităţi.
24.07.2023 | 18:44
Seful celei mai mari companii de IT din Rusia a fost gasit mort in biroul sau Sar parea ca a fost intoxicat cu gaz
Anton Cherepenikov a murit la 40 de ani
ADVERTISEMENT

Moartea unui om de afaceri rus, cu legături cu serviciile de securitate, este cea mai recentă dintr-un șir de decese a unor personalități importante din Rusia, găsite fără viaţă în circumstanțe inexplicabile. Anton Andreievici Cherepenikov, în vârstă de 40 de ani, era șeful celei mai mari companii de IT din Rusia, ICS Holding, și a fost găsit mort în biroul său din Moscova.

Cherepenikov era apropiat al lui Alişer Usmanov

Potrivit presei ruse, cauza preliminară a morții a fost un stop cardiac, dar prietenul său Vasili Polonski a declarat că nu crede în rapoartele oficiale ale morții acestuia, după cum scrie publicaţia independentă rusă Baza. „Cauza exactă a morții antreprenorului va fi stabilită ulterior”, a anunțat presa. The Times scrie că cauza oficială a morții este o supradoză de gaz medical, în urma unei terapii cu xenon.

ADVERTISEMENT

ICS Holding a fost folosit de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei pentru a monitoriza activitățile online ale cetățenilor, potrivit ziarului independent rus Novaya Gazeta. jurnaliştii scriu că firma a primit sarcina de a supraveghea cetățenii după legea introdusă în 2018, care a înăsprit supravegherea serviciilor de securitate ruse asupra cetățenilor săi.

Această lege permite operatorilor de telecomunicații să stocheze înregistrările audio ale tuturor apelurilor și SMS-urilor timp de șase luni, iar traficul de internet timp de o lună. ICS Holding a ajuns pe lista companiilor aflate sub sancțiuni internaționale după invazia rusă a Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Cherepenikov a fost timp de mai multă vreme partener al oligarhului Alișer Usmanov, și acesta unul dintre cei aflaţi sub sancțiunile occidentale, din cauza legăturilor cu Vladimir Putin. Cherepenikov a fost membru al consiliului de administrație al USM, un puternic grup de afaceri rus, precum și al operatorilor de telefonie mobilă Megafon și USM Telecom, pe care Usmanov le controlează.

Pe lângă Cherepenikov, un alt miliardar rus a fost găsit mort în weekend, dar se crede că acesta a murit din cauze naturale. Igor Kudriakov, un fost oficial guvernamental și influent om de afaceri, a fost găsit mort în apartamentul său din Moscova. Potrivit raportărilor presei, Kudriakov fusese diagnosticat cu cancer, iar boala a progresat într-un stadiu terminal.

ADVERTISEMENT

Cherepenikov este ultimul dintr-o serie de oligarhi ruși care au fost găsiți morți în circumstanțe inexplicabile după invazia în Ucraina. În iunie 2016, RBC l-a inclus Cherepenikov în clasamentul antreprenorilor care dezvoltă o nouă economie digitală în Rusia, iar în mai 2017 pe lista „eroilor de mâine” – tineri oameni de afaceri cu potențial de creștere remarcabil.

În 2016, Cherepennikov a fost clasat pe locul 6 în ceea ce privește valoarea activelor în rândul tinerilor antreprenori ruși de către revista Sekret Firmy. Totodată, în 2018 el a fost ales omul de afaceri al anului, conform GQ Rusia.

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe Telegram, ministerului Dezvoltării Digitale al Federației Ruse, Maksut Şadaiev, a scris despre Cherepenikov: „Anton a creat sateliți de acces în bandă largă pe orbită joasă, a dezvoltat stații de bază, a construit servere şi sisteme de stocare a datelor. Datorită poziției active a lui Anton și succesului companiilor sale, această industrie a crescut rapid. Dispariţia lui este o pierdere uriașă pentru noi toți”.

ADVERTISEMENT