News

Număr record de infectări cu varianta Omicron și Delta. Șeful OMS avertizează: ”Se va produce un tsunami de cazuri”

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, și-a exprimat o profundă îngrijorare față de răspândirea Omicron și Delta. El crede că ambele tulpini ar putea produce un ”tsunami de cazuri”.
29.12.2021 | 22:36
Numar record de infectari cu varianta Omicron si Delta Seful OMS avertizeaza Se va produce un tsunami de cazuri
ADVERTISEMENT

Tedros Adhanom Ghebreyesus a punctat, miercuri, în cadrul unei conferințe, faptul că tulpinile Covid, Omicron și Delta sunt ”amenințări gemene”, care produc infectări record.

Șeful OMS transmite și că multe dintre contaminările cu Omicron și Delta au nevoie de tratament la spital sau, în cel mai rău caz, se pot agrava atât de mult, încât poate avea loc decesul unei persoane.

ADVERTISEMENT

Delta și Omicron, ”amenințări gemene”

”Delta şi Omicrom sunt în prezent nişte ameninţări gemene care împing cazurile spre numere record, ajungându-se la creşteri ale numărului de pacienţi care necesită spitalizare şi numărului de decese.

Sunt foarte îngrijorat că (varianta) Omicron, care este foarte transmisibilă şi se răspândeşte în acelaşi timp cu Delta, va conduce la un tsunami de cazuri”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de 9news.com

ADVERTISEMENT

Directorul OMS a reiterat îndemnul la distribuirea vaccinurilor anti-Covid, mai ales în zonele sărace. A avertizat, de altfel, că rapelul cu doze booster al țărilor bogate poate lăsa fără vaccinuri țările cu o situație precară.

Totodată, Tedros a mai precizat că situația de față, cauzată de Omicron și Delta ar urma să pună ”presiune imensă asupra lucrătorilor din domeniul sănătății epuizați și asupra sistemelor de sănătate aflate în pragul colapsului”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șeful OMS a declarat ”riscul general” de îmbolnăvire cu Omicron, dar și că răspândirea ”rămâne foarte ridicată”, la fel întâmplându-se și cu Delta. Acesta a mai menționat că în Africa de Sud s-a observat o scădere a incidenței cazurilor de Covid, în urma creșterii vaccinării.

Restricții în Europa din cauza Omicron

În mai multe țări din lume s-au implementat noi reguli anti-Covid, din cauza infectărilor cu Omicrom depistate. În Italia, de exemplu, se anulează petrecerile de Revelion.

ADVERTISEMENT

În Franța, la fel, se închid cluburile de noapte de Revelion. Mai mult, parlamentarii francezi discută ca doar cei vaccinați să intre în restaurante sau sălile de cinema și alte spații publice aglomerate. Germania a interzis, deja, accesul suporterilor pe stadioane, iar cluburile de noapte au fost, de asemenea, închise.

Situația Omicron în România

Omicron este prezentă de ceva timp și la noi în țară. Până acum avem 38 de cazuri, atât cu istoric de călătorie în afară, cât și persoane care nu au călătorit peste hotare, ceea ce înseamnă că Omicron este înr-o transmitere comunitară și în România.

”Încă 13 cazuri noi cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate astăzi, 27.12.2021, în România.

Cele mai multe persoane infectare, în număr de 10, sunt din municipiul București, alte 2 persoane sunt din județul Ilfov și una din județul Galați.

Persoanele infectate cu tulpina OMICRON ( 5 bărbați, 7 femei și un copil) au vârste cuprinse între 14 și 89 de ani, iar 7 dintre acestea sunt nevaccinate împotriva COVID-19. Două persoane au istoric de călătorie în Marea Britanie și SUA.

Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 38 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2”, a transmis Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT