Patru agenți din Caracal, în frunte cu șeful Poliției, au fost trimiși în judecată pentru modul în care au acționat în cazul dispariției Alexandrei Măceșanu, fata ucisă de Gheorghe Dincă.
Anchetatorii care se ocupă de acest caz îi acuză pe polițiști de abuz în serviciu. Unul dintre aceștia ocupa poziția de șef al Poliției Caracal, în iulie 2019. La acea dată, Alexandra Măceșanu a fost dată dispărută. Polițistul în cauză se afla la conducerea operațiunilor de căutare a Alexandrei și de identificare a răpitorului.
Procurorii spun că polițistul amintit nu a evaluat şi gestionat corespunzător sesizarea privind dispariția fetei şi nici apelul pe care ea a reușit să îl facă la 112 cerând ajutor.
Acesta nu a transmis informațiile, așa cum ar fi trebuit, subalternilor care ar fi trebuit să o caute pe minoră și nici măcar nu s-a grăbit să întocmească vreun dosar penal.
”În rechizitoriu, aceştia arată că, în data de 25 iulie 2019, Nicolae Mitrea, în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei municipiului Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei Alexandra Măceşanu şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o, ”nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 111.
Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor M.N., M.V., V.M. şi Ţ.E., toţi lucrători de poliţie, pentru săvârşirea, de către fiecare dintre aceştia, a infracțiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal (…)”, anunță Parchetul Craiova.
De notat că, în același dosar, șeful de atunci al Poliției Osica de Sus este acuzat că deși fusese informat despre dispariția fetei, nu și-a anunțat șeful și nici nu a verificat dacă subalternii săi s-au ocupat de sesizare. De asemenea, polițiștii care erau în patrulare sunt acuzați că nu au făcut verificări legate de dispariția Alexandrei.
Procurorii îi mai acuză pe polițiști că au tergiversat identificarea autorului şi a locului unde o sechestrase. Anchetatorii vorbesc de o întârziere de 14 ore. În acest timp, Alexandra ar fi putut fi salvată dacă polițiștii și-ar fi dat interesul.
”Pe baza materialului probator administrat s-a apreciat că, dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări.
Ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei, întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi conducând în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa”, arată procurorii.
Reamintim că, în mai 2023, Gheorghe Dincă a fost condamnat, de Curtea de Apel Craiova, la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Luizei Melencu şi a Alexandrei Măceşanu. Decizia instanței este definitivă.