News

Șeful Poliției Române, mesaj categoric după tragedia de la 2 Mai: ”100% accidentul putea fi evitat”

Șeful Poliției Române, Benone Matei, a declarat că accidentul de la 2 Mai putea fi evitat 100% dacă polițiștii nu ar fi comis o serie de erori de neiertat.
29.08.2023 | 18:55
Seful Politiei Romane mesaj categoric dupa tragedia de la 2 Mai 100 accidentul putea fi evitat
Șeful Poliției Române, mesaj categoric după tragedia de la 2 Mai: ”100% accidentul putea fi evitat”
ADVERTISEMENT

Benone Matei crede că ”erorile impardonabile” făcute de polițiști puteau fi evitate, iar acum cei doi tineri băgați în groapă de Vlad Pascu ar fi supraviețuit. Benone Matei a făcut aceste declarații la Constanța, în momentul numirii noului șef al IPJ Constanța, Mădălina Vlangăr. Cu toate acestea, Benone Matei anunță că e ”exclus” ca cineva să fi intervenit pentru Vlad Pascu în acele moment.

Șeful Poliției Române, mesaj categoric după tragedia de la 2 Mai

100% accidentul putea fi evitat”, a declarat şeful Poliţiei Române, după care a transmis că e ”exclus” ca cineva să fi intervenit ca Vlad Pascu să fie scos basma curată înainte de a produce accidentul, cu toate că fusese prins drogat. În concluzie, Benone Matei anunță că s-au făcut mai multe erori impardonabile, iar vinovații vor plăti.

ADVERTISEMENT

“Vă rog să-mi permiteţi că această cercetare prealabilă să se facă cu maxim echilibru şi cu celeritate. Este evident că au fost o serie de sincope aici. Din nefericire, a fost o serie de erori impardonabile. Asta încercăm noi să facem în acest proiect, să eliminăm cu orice preţ eroarea umană, prin automatizarea fluxului de informaţii, prin multe alte sisteme care să ne permită să reacţionăm integrat şi să evităm ca un singur agent sau un singur lucrător să ia decizii capitale pe situaţii complicate”, a declarat Benone Matei.

Matei le-a găsit circumstanțe atenuante polițiștilor constănțeni care l-au lăsat liber pe Vlad Pascu, considerând că în ansamblu Poliția din Constanța a gestionat bine în trecut diverse cazuri grave, inclusiv de omor sau de violență extremă. Cu toate acestea polițiștii și-au picat examenul în noaptea când au decis să-l lase liber pe străzi pe șoferul drogat.

ADVERTISEMENT

“Din perspectiva situaţiei operative, este o situaţie operativă complicată, dar am reuşit până acum să obţinem maxim de eficienţă. Ştiţi foarte bine, şi în cazurile de omor şi în cazurile de violenţă extremă reacţia sistemului şi reacţia poliţiştilor constănţeni a fost foarte bună”, a concluzionat Benone Matei.

Potrivit expertizei toxicologice cerute de procurorii din Constanța, Vlad Pascu consumase șase droguri diferite înainte de a se urca la volan. În condițiile în care Vlad Pascu era consumator de droguri, anchetatorii spun că nu exclus ca rezultatele analizelor de sânge să arate un consum regulat de substanțe interzise, însă expertiza toxicologică a fost depusă la dosar, având valoare de probă.

ADVERTISEMENT

Momentan ”nimeni” nu e responsabil de această tragedie, iar singurii polițiști care au ”ieșit din scenă” după acest măcel au fost cei care au făcut-o de bună voie. Cătălin Predoiu a explicat că nu vrea să se gândească momentan la demiteri: “Nu au fost demiteri. Au fost eliberări de funcție la cerere. Persoanele au cerut eliberarea din funcție. E altceva decât demisie”.

Între timp, părinții lui Vlad Pascu au reacționat și au anunțat că vor să ajute victimele acestui accident. ”Nu există cuvinte prin care se ne exprimăm durerea și șocul provocate de această tragedie în care fiul nostru a fost implicat. Înțelegem pe deplin situația, suntem părinți și suntem conștienți că nimic nu poate înlocui un copil. Pierderea unui copil este cea mai mare tragedie pe care un om o poate încerca.

ADVERTISEMENT

Căutăm să găsim un echilibru și dorim să ne oferim sprijinul și susținerea pentru tratamentele medicale necesare pentru a veni în ajutorul familiilor greu încercate. Nu încercăm să-l absolvim pe fiul nostru de rigorile legii, suntem conștienți de implicațiile pe care le va avea această tragedie asupra vieții lui și nu încercam să-l ferim de răspunderea pentru faptele sale.

Credem că este nevoie de comunicare, echilibru și de a găsi o soluție pentru a da prioritate urgențelor medicale prezente. Sufletul ne este pustiit, trăim o suferință fără margini și nu căutăm o cale ușoară pentru a ieși din ce avem de dus că părinți. Dumnezeu să ne ajute să putem duce această imensă povară”, au anunțat părinții lui Vlad Pascu.

ADVERTISEMENT