News

Cât costă Starlink, serviciul de internet prin satelit realizat de Elon Musk, care va fi disponibil și în România

Serviciul de internet prin satelit Starlink, creat de Elon Musk, va ajunge și în România. Acesta a primit recent autorizație de funcționare, însă costurile nu te vor încânta prea mult.
05.03.2022 | 14:00
Cat costa Starlink serviciul de internet prin satelit realizat de Elon Musk care va fi disponibil si in Romania
Internetul prin satelit de la Starlink va ajunge și în România. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk va fi disponibil în curând și în România. Iată ce trebuie să știi despre proiectul Starlink, atât prin prisma costurilor, cât și a tehnologiei din spatele acestuia.

Serviciul de internet prin satelit Starlink intră în România

În condițiile în care accesul la internet printr-o conexiune fixă nu poate fi întotdeauna o soluție garantată, mai ales în timp de război, după cum se întâmplă în Ucraina de mai bine de o săptămână, oamenii au nevoie și de alte soluții pentru a rămâne conectați. În situații extreme, nici internetul mobil nu mai poate fi o soluție, astfel că accesarea rețelei globale poate fi posibilă cu ajutorul sateliților.

ADVERTISEMENT

La doar câteva zile după ce Elon Musk a trimis echipamente Starlink în Ucraina, pentru ca internetul prin satelit să poată fi folosit în țara aflată în război, apare un anunț ce vizează și România.

Astfel, Sabin Sărmaș, președintele comisiei de IT din Camera Deputaților, a anunțat că serviciul Starlink a primit autorizare de funcționare și în România. Conform acestuia, prezența companiei va fi una benefică în țară, existând astfel posibilitatea de a aduce internetul și în cele mai izolate locuri de pe teritoriul statului.

ADVERTISEMENT

”Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colț al țării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă și internet prin satelit”, explica Sărmaș într-o postare pe Facebook.

Acesta spune că beneficiarii care se vor bucura cel mai mult de acest nou serviciu de internet vor fi cetățenii care trăiesc în comunități mici, izolate, și mai ales elevii care învață la școli din aceste sate și cătune.

ADVERTISEMENT

Cât costă internetul Starlink

Internetul Starlink nu este tocmai accesibil pentru oamenii de rând, mai ales că românii sunt obișnuiți cu tarife extrem de mici pentru internet de mare viteză. În vreme ce conexiunile de la noi pot să-ți ofere viteze de până la 1 Gbps pentru nici măcar 100 de lei pe lună, internetul lui Elon Musk este de câteva ori mai scump.

Încă nu au fost anunțate prețuri speciale pentru România, însă ne putem ghida după informațiile pe care le știm deja despre serviciu. Dacă încerci în prezent să accesezi site-ul Starlink și să introduci o adresă din București, de exemplu, vei afla că va trebui să faci un depozit de 99 de dolari (aproape 450 de lei) pentru a-ți rezerva accesul la serviciul de internet.

ADVERTISEMENT

Ce nu scrie, însă, în pagina de înscriere pentru rezervare a echipamentelor, sunt costurile dispozitivelor necesare. Ai nevoie de aparatură specială pentru a putea folosi internetul Starlink, iar acestea costă nu mai puțin de 499 de dolari (aproximativ 2.250 RON) , preț pe care este de așteptat ca Elon Musk să-l mențină și în România.

Ulterior, abonamentul ar urma să coste tot 99 de dolari pe lună. Prețul este unul piperat și nu este accesibil oamenilor de rând, care ar putea chiar să găsească aceste conexiuni inutile. La nivel instituțional, însă, în cazul unei comune izolate de conexiunile clasice, Starlink se poate dovedi un mod bun de a conecta comunitatea la restul lumii.

Ce viteze poți obține pe internetul Starlink

Internetul prin satelit este cunoscut ca având viteze mult mai mici decât cel clasic. Starlink reușește să ofere viteze acceptabile, însă asta diferă foarte mult și de zona din care acesezi un astfel de serviciu.

În Statele Unite, media vitezei conexiunilor Starlink a ajuns la chiar 97,2 Mbps, însă este tot mai slabă decât media conexiunilor pe cablu, de 115,2 Mbps.

În țări europene, însă, vitezele oferite de Starlink ar fi chiar mai mari, de până la 161,1 Mbps. La nivel mondial, media este de aproximativ 134,7 Mbps. În mod ironic, SUA, locul ”nașterii” proiectului lui Elon Musk, este și țara care are cele mai mici viteze la internetul prin satelit de acest fel.

Momentan, site-ul lui Elon Musk propune intrarea efectivă pe piața românească în 2023. Până atunci, poți să intri AICI și să îți închiriezi propriul echipament, dacă într-adevăr crezi că ai avea nevoie de așa ceva.

ADVERTISEMENT
Tags: