News

Senatorii, chemați din vacanță pentru a da curs revendicărilor transportatorilor și fermierilor. Sesiune extraordinară convocată de Ciucă

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a convocat o sesiune extraordinară pentru soluționarea revendicărilor transportatorilor și fermierilor.
20.01.2024 | 16:59
Senatorii chemati din vacanta pentru a da curs revendicarilor transportatorilor si fermierilor Sesiune extraordinara convocata de Ciuca
Protestele agricultorilor și fermierilor au scurtat vacanța parlamentară/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Senatorii își vor întrerupe vacanța parlamentară pentru a participa la o sesiune extraordinară pentru ziua de luni, 22 ianuarie, scopul fiind aprobarea ordonanțelor adoptate de Guvern ca răspuns la protestele organizate de către fermieri și transportatori, informează News.ro.

În mod normal, parlamentarii ar fi trebuit să rămână în vacanță până pe data de 1 februarie, când începe prima sesiune ordinară din acest an, însă Nicolae Ciucă și-a convocat colegii, potrivit unor surse politice, să demareze procedura de aprobare a ordonanțelor prin care Executivul a dat curs unor revendicări.

ADVERTISEMENT

Sunt vizate ordonanțele referitoare la marcajul fiscal comun pentru motorină și kerosen și echivalările de permise pentru circulație pe drumurile publice. „După şedinţa Biroului Permanent al Senatului, proiectele vor intra în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Senatului, prim for sesizat în aceste cazuri”, au declarat sursele citate.

În această săptămână, Guvernul a adoptat o ordonanță prin care amână punearea în aplicare a  Deciziei (UE) 2022/197 a Comisiei din 17 ianuarie 2022 de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorină şi kerosen.

ADVERTISEMENT

Actul normativ stabileşte o perioadă de tranziţie până la 1 iunie 2024 în care să poată fi utilizat în continuare marcatorul Solvent Yellow 124 pentru marcarea motorinei, păcurei şi produselor asimilate acesteia din punctul de vedere al nivelului accizelor.

Modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal este necesară având în vedere imposibilitatea conformării, după data de 18 ianuarie 2024, la cerinţele Deciziei Comisiei Europene de stabilire a unui marcaj fiscal comun pentru motorină şi kerosen, prin înlocuirea actualei substanţe folosite pentru marcarea motorinei utilizate şi care beneficiază de scutirea plăţii accizei, respectiv Solvent Yellow 124, cu noul Euromarcator, cu denumirea comercială ACCUTRACE™ PLUS”, a precizat Guvernul.

ADVERTISEMENT

În ce privește transportul rutier, a fost adoptată o ordonanță care, printre altele, scutește de la efectuarea inspecției tehnice periodice vehiculele lente, a căror viteză maximă este de până la 25 km/h. „Actul normativ clarifică unele aspecte privind efectuarea inspecţiei tehnice periodice a vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România, atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, precum şi corelarea unor dispoziţii privind încheierea şi executarea contractului de transport pentru transporturile naţionale”, a transmis Executivul.

Totodată, se stabileşte efectuarea la 6 luni a inspecţiei tehnice periodice a tuturor autovehiculelor care desfăşoară activitatea de RENT CAR, deci atât autovehiculelor utilizate pentru transportul în regim de închiriere, cât şi autovehiculelor utilizate pentru serviciul de închiriere. Ordonanţa clarifică şi unele dispoziţii care reglementează examinarea persoanelor care intenţionează obţinerea atestării iniţiale pentru conducători auto transport persoane sau transport marfă”, a mai afirmat sursa citată.

ADVERTISEMENT

Marți după-amiază, în spațiul public a apărut o listă a revendicărilor fermierilor și transportatorilor cu nu mai puțin de 76 de puncte. Documentul, care este semnat cu ”Poporul român”, conținea mai multe solicitări legate de activitatea fermierilor și transportatorilor. Pe lista revendicărilor erau și unele politice, amestecate cu cele care privesc strict sectorul de transport și agricol.

ADVERTISEMENT