News

Senatul a mărit și pensiile foștilor parlamentari. Majorarea este de peste 1.000 de lei pentru aleșii cu două mandate

Prin majorarea indemnizațiilor demnitarilor de către Senat, sunt majorate automat și indemnizațiile pentru limită de vârstă ale foștilor parlamentari.
26.09.2022 | 16:15
Senatul a marit si pensiile fostilor parlamentari Majorarea este de peste 1000 de lei pentru alesii cu doua mandate
Pensiile speciale ale parlamentarilor ar putea crește cu până la 1.000 de lei pe lună/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Votul din Senat privind creșterea indemnizațiilor demnitarilor aflați în funcție are efecte perverse care depășesc cadrul strict al aceste categorii. Legea adoptată miercuri a fost o veste bună și pentru foștii deputați și senatori, care nu doar că nu au rămas fără pensii speciale, ci le-au fost și crescute.

Cresc lefurile demnitarilor, cresc și pensiile foștilor parlamentari

Întrucât indemnizațiile pentru limită de vârstă, numele oficial al pensiilor speciale ale foștilor parlamentari, se calculează în funcție de indemnizațiile parlamentarilor aflați în funcție, orice creștere salarială pentru aceștia din urmă se translatează automat și în nivelul pensiilor celor care nu mai activează în Parlament.

ADVERTISEMENT

După ce precedenta tentativă de eliminare a pensiilor foștilor parlamentari a eșuat în mod rușinos la Curtea Constituțională, din cauza unor vicii grosolane de procedură, Parlamentul nu a inițiat niciun alt demers prin care aceste pensii să fie eliminate, de data aceasta cu respectarea legii fundamentale. În consecință, pensiile speciale pentru foștii deputați și senatori au reintrat în plată de la 10 iunie, iar după numai trei luni, acestea sunt mărite.

Modul de calcul al pensiilor este stabilit în Statutul deputaților și senatorilor care prevede că indemnizația pentru limită de vârstă „se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

ADVERTISEMENT

Aplicând această formulă de calcul la nivelul actual al indemnizației brute a parlamentarilor din această legislatură, de 18.720 de lei, rezultă că pensia unui fost deputat/ senator care a avut un mandat complet este de 4.944 lei, iar pentru cei cu două mandate este de 9.888 lei.

În cazul în care Camera Deputaților va menține modificările la Legea salarizării în forma adoptată de Senat, indemnizația brută a actualilor parlamentari va crește la 20.700 de lei, ceea ce înseamnă că pensia specială pentru un mandat va fi de 5.472 lei, iar pentru două mandate va crește cu peste 1.000 de lei, ajungând la 10.994.

ADVERTISEMENT

Pensia specială se poate cumula cu orice alt tip de pensie

Pentru foștii parlamentari cu trei sau mai multe mandate, calculul este ceva mai complicat. „Cuantumul net al indemnizaţiei pentru limită de vârstă nu poate fi mai mare decât venitul net corespunzător unei indemnizaţii brute lunare a unui deputat sau senator aflat în exerciţiul mandatului”, prevede Statutul. Această condiție face ca pensia ca pensia celor cu minim trei mandate să nu fie fixată la nivelul la care ar trebui dacă s-ar aplica formula de calcul, întrucât ar fi de 14.832 de lei în condițiile în care un parlamentar în funcție primește 10.951 lei net. Dacă indemnizația celor în funcție va fi mărită la 12.100 lei net, pensia pentru trei mandate ar fi de 16.416 lei.

Trebuie spus că, pe lângă formula de calcul foarte generoasă, foștii parlamentari sunt puși la adăpost și de fluctuațiile puterii de cumpărare întrucânt pensia se actualizează din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei.

ADVERTISEMENT

Astfel că cei care au avut vechime în Parlament au pensia specială plafonată la nivelul indemnizației pentru cei aflați acum în exercitarea mandatului. Oricum, aceștia au venituri mai mari decât actualii parlamentari pentru simplul motiv că legea permite cumularea pensiei speciale cu cea calculată pe principiul contributivității. De exemplu, un parlamentar cu două mandate primește actualmente 9.888 lei, la care se adaugă pensia care i se cuvine pentru activitatea profesională dinainte sau după ce a fost membru în Parlamentul României.

În concluzie, deși pare că mărirea indemnizațiilor demnitarilor va suplimenta veniturile câtorva mii de oameni, implicațiile legii sunt mult mai vaste. Nu doar că pensiile speciale ale foștilor parlamentari vor crește, dar actul normativ dă posibilitatea creșterii tuturor salariilor din administrația locală. După decizia CCR, guvernanții nu au luat nicio măsură legată de pensiilor speciale ale foștilor parlamentari, cu toate că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România și-a asumat să elimine, până la finele acestui an, aproape toate pensiile speciale, nu doar cele ale foștilor membri ai Camerei Deputaților și Senatului.

ADVERTISEMENT