News

Senatul a respins solicitarea lui Klaus Iohannis de reexaminare a legii educației sexuale. Sorin Cîmpeanu, replică pentru BOR

Senatul a respins solicitarea lui Klaus Iohannis de reexaminare a legii educației sexuale. Sorin Cîmpeanu a transmis un răspuns pentru BOR
22.06.2021 | 20:53
Senatul a respins solicitarea lui Klaus Iohannis de reexaminare a legii educatiei sexuale Sorin Cimpeanu replica pentru BOR
ADVERTISEMENT

Legea nr. 272/2004 cu privire la protecția și promovarea drepturilor copiilor, ce prevede înlocuirea noțiunii de „educație sexuală” cu cea de „educație sanitară” și introducerea obligativității obținerii acordului scris al părinților sau reprezentanților legali ai copiilor pentru susținerea acesteia în unitățile de învățământ a fost trimisă spre reexaminare de către președintele Klaus Iohannis în noiembrie 2020.

Marți, 22 iunie, senatorii au respins cererea șefului statului. Disciplina se va numi în continuare „educație sanitară” și va fi nevoie de acordul reprezentanților legali ai minorilor.

ADVERTISEMENT

Senatul a respins solicitarea lui Klaus Iohannis de reexaminare a legii educației sexuale. Sorin Cîmpeanu, replică pentru BOR

Forma trimisă inițial spre promulgare a fost cea pentru care au optat senatorii. Au fost 68 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă”, 21 de abțineri, iar doi senatori nu au votat.

Președintele Klaus Iohannis a criticat denumirea de „educație sanitară”. Totodată, șeful statului a a sesizat CCR în legătură cu acest act normativ. Judecătorii au decis că legea este constituțională.

ADVERTISEMENT

„Practic, reglementate în acest mod, programele de educaţie pentru sănătate sunt evidenţiate doar prin educaţia sanitară, componenta de educaţie pentru sănătate sexuală fiind, astfel, eliminată sau simplificată la transmiterea în mod exclusiv de informaţii cu privire la igiena personală. Ideea de educaţie sanitară este una desuetă, ce nu mai corespunde conceptului actual privind sănătatea publică,” se arăta în cererea de reexaminare a legii.

„Educaţia sanitară, fiind un termen utilizat înainte de anul 1990, cuprindea doar activităţi de asigurare a igienei. Or, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, conceptul de sănătate publică este unul complex, fiind definit ca ştiinţa care studiază problemele de sănătate ale unei populaţii, starea de sănătate a colectivităţii, serviciile de igiena mediului, serviciile generale sanitare şi administrarea serviciilor de îngrijiri şi este strâns legată de conceptele medicinii preventive, medicinii sociale, abordând sănătatea comunitară,” a mai notat Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Climatul sănătos, sigur, pentru realațiile dintre oameni și care garantează integritatea fizică și psihică a acestora se poate asigura prin educația pentru sănătate, se mai arăta în documentul semnat de președinte. Acesta sublinia că educația sexuală este o parte foarte importantă.

Sorin Cîmpeanu, replică pentru BOR

Patriarhia Română a transmis un comunicat prin care aduce critici dure legii educației sexuale. Reprezentanții instituției au catalogat inițiativa ca una menită să împiedice dezvoltarea firească a elevilor.

ADVERTISEMENT

În acest context, ministrul Educației a precizat că educația sexuală face parte din educația pentru viață: „răspund ce am răspuns și până acum. Educația sexuală e o componentă a educației pentru viață. Poate fi făcută cu acordul părinților. Când nu sunt de acord, își pot retrage copilul”.

„E vorba și de sistemul de notare. Dacă ai posibilitatea să te retragi, ai statut diferit față de limba română, de unde nu te poți retrage. De aceea trebuie abordare specifică și care să țină seama de mecanismele din educație. Din păcate, nivelul Ministerului Educației a fost depășit, pentru că aceste lucruri puteau fi reglate prin ordin de ministru, dar au fost ridicate la nivel de lege în Parlament,” a explicat Cîmpeanu, potrivit Digi24.

Demnitarul a transmis că nivelul de informare este foarte scăzut în țara noastră, iar numărul mamelor foarte tinere este unul mare: „educația sexuală e foarte importantă și trebuie făcută. Acordul părintelui va fi necesar în următoarea formă, aceasta va fi propunerea ministerului Educației: toți elevii se înscriu la o disciplină care să conțină elemente de educație sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor celor pentru care părinții nu sunt de acord. A același principiu aplicat la ora de religie”

ADVERTISEMENT