News

Tensiuni între Kosovo și Serbia. Focuri de armă trase la granița celor două state. Președintele sârb anunță represalii față de o pretinsă agresiune a kosovarilor

Tensiuni în Balcani, între Kosovo și Serbia. Au fost auzite focuri de armă la granița cu Serbia. De la Belgrad, președintele Aleksandar Vucic anunță represalii față de o pretinsă agresiune a kosovarilor.
01.08.2022 | 07:19
Tensiuni intre Kosovo si Serbia Focuri de arma trase la granita celor doua state Presedintele sarb anunta represalii fata de o pretinsa agresiune a kosovarilor
Tensiuni între Kosovo și Serbia. Focuri de armă trase la granița celor două state. Sursa foto: Twitter.com
ADVERTISEMENT

Încă de duminică după-amiază, sirenele au răsunat la granița dintre Serbia și Kosovo. Presa locală a scris despre o prezență mare de vehicule de urgență în zonă.

Cauza noilor tensiuni dintre Kosovo și Serbia

Duminică seara, Poliţia din Kosovo a anunțat că a fost ţinta unor focuri de armă în nordul ţării. În zonă au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia, în semn de protest faţă de politica frontalieră a guvernului din statul vecin, scrie agenția Reuters.

ADVERTISEMENT

Cu câteva ore mai devreme, sirene pentru raiduri aeriene au fost declanșate în orașul Mitrovica din nordul Kosovo.

În plus, Poliția din Kosovo a anunțat că într-o localitate cu populație majoritară sârbă din nord au fost auzite împușcături ”unele în direcția unităților de poliție”.

ADVERTISEMENT

Orele şi zile care urmează pot fi provocatoare. Ne confruntăm cu şovinismul pe care îl cunoaştem bine… Voi lucra zi şi noapte pentru Republica noastră democratică”, a declarat premierul din Kosovo, Albin Kurti.

Toate aceste tensiuni din zonă au fost alimentate de o decizie a guvernului de la Priștina de a impune, de luni, 1 august, schimbul plăcuțelor de înmatriculare auto și a documentelor de identitate sârbești cu unele kosovare.

ADVERTISEMENT

De la Belgrad, președintele Aleksandar Vucic a acuzat partea kosovară de o pretinsă agresiune și spune că vor fi represalii dacă kosovarii vor recurge la agresiuni.

”Serbia nu a fost niciodată într-o situație mai complexă și mai dificilă în ceea ce privește Kosovo decât este astăzi. Dacă nu vor să păstreze pacea, vă spun – Serbia va câștiga”, a declarat liderul sârb.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Pristina, pas în spate în privința noilor reguli de la frontieră

La câteva ore după această serie întreagă de tensiuni, Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia.

Decizia amânării a fost anunțată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier, conform Agerpres.

Conform norilor reguli care trebuiau să intre de luni în vigoare, orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.

De asemenea, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Măsura a fost explicată de premierul Albin Kurti, la sfârşitul săptămânii trecute. El a spus că această este o măsură de reciprocitate, dat fiind faptul că nici Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008.

Reacție a rușilor față de tensiunile Kosovo – Serbia

Rusia nu stă pasivă la aceste tensiuni din Balcani. Duminică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a scris, pe Telegram: ”Îndemnăm Pristina, SUA și UE, care stau în spatele ei, să înceteze provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo”.

Anterior, premierul kosovar, Albin Kurti a avertizat că ”este în interesul Federaţiei Ruse să aibă noi fronturi de luptă”.

Preşedintele din Kosovo, Vjosa Osmani, a acuzat Rusia că ”prin destabilizarea Balcanilor de Vest, va căuta să destabilizaze întreaga Europă”. El a mai spus că Moscova foloseşte Serbia pentru a pune în pericol valorile democratice.

ADVERTISEMENT