News

Serbia, stat care nu a impus nicio sancțiune Rusiei, drum tot mai greu spre UE. Anunțul Parlamentului European

Serbia, singura țară din regiunea Balcanilor care nu a impus nicio sancțiune Rusiei, are probleme mari în privința drumului ei către aderarea la UE. Decizia Parlamentului European.
29.09.2022 | 12:59
Serbia stat care nu a impus nicio sanctiune Rusiei drum tot mai greu spre UE Anuntul Parlamentului European
Parlamentul European solicită suspendarea negocierilor de aderare la UE cu Serbia. Motivul invocat. Sursa foto: europa.rs
ADVERTISEMENT

Lovitură pentru Serbia, țară care de aproape un deceniu a început negocierile pentru intrarea în blocul comunitar.

Parlamentul European solicită suspendarea negocierilor de aderare la UE cu Serbia. Motivul invocat

Presa internațională scrie că Parlamentul European (PE) va cere Uniunii Europene (UE) să suspende negocierile de aderare cu Serbia.

ADVERTISEMENT

Decizia radicală luată de Legislativul european de la Strasbourg vine după ce Belgradul a refuzat să se alăture sancţiunilor blocului comunitar contra Rusiei, relatează euractiv.com.

”Acordați prioritate alinierii țărilor candidate la politica externă și de securitate comună a UE și continuați negocierile de aderare cu Serbia numai dacă țara se aliniază la sancțiunile UE împotriva Rusiei”, se arată în proiectul de raport al PE.

ADVERTISEMENT

Documentul va fi discutat de europarlamentari pe 13 octombrie la Comisia pentru Afaceri Externe a PE. O versiune finală a raportului va lua forma unei rezoluții a Parlamentului European, care este așteptată să fie prezentată în noiembrie.

Grupul Socialiștilor și Democraților, al doilea grup politic ca mărime din PE, spune că UE nu poate continua discuțiile de aderare cu Serbia dacă Belgradul nu se aliniază la sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

De la începutul războiului din Ucraina, UE a cerut în repetate rânduri Serbiei să impună sancțiuni Rusiei, în conformitate cu deciziile Uniunii.

Țările candidate la UE ar trebui să-și alinieze progresiv politicile externe cu cea a UE, inclusiv sancțiunile, spun surse de la Bruxelles.

ADVERTISEMENT

Serbia este singura țară din regiune care nu a introdus sancțiuni împotriva Rusiei, în timp ce toate celelalte țări din Balcanii de Vest s-au aliniat la politica UE.

Cea mai dură poziție a Serbiei față de politicile Kremlinului a fost expusă miercuri, 28 septembrie. Liderul de la Belgrad, Aleksandar Vucic, a anunțat că nu va recunoaște rezultatele referendumurilor organizate în cele patru regiuni din Ucraina ocupate parțial de armata rusă: Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Serbia a cerut în 2009 începerea procesului de aderare la UE

Serbia a cerut oficial aderarea la Uniunea Europeană la 22 decembrie 2009. Comisia Europeană a recomandat acordarea statutului de candidat oficial pe 12 octombrie 2011.

Ulterior, după recomandarea Consiliului de la 28 februarie 2012, Serbia a primit statut de candidat, la 1 martie. În decembrie 2013, Consiliul Uniunii Europene a aprobat deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei.

De atunci până în prezent, Serbia a înregistrat puține progrese. Belgrad-ul a deschis 18 dintre cele 35 de capitole de negociere şi a închis provizoriu doar două.

Este cunoscut faptul că Serbia este dependentă de Rusia pentru livrările de gaz. Acesta este motivul pentru care a refuzat să se alinieze la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, după invazia din Ucraina.

ADVERTISEMENT