News

Transnistria cere oficial ajutorul și intervenția Rusiei. Cum au răspuns Moscova și autoritățile moldovene. Update

Consiliul Suprem de la Tiraspol a anunțat ce se va discuta la Congresul deputaților, în condițiile în care există voci care anunță că Transnistria va cere alipierea de Rusia.
28.02.2024 | 19:52
Transnistria cere oficial ajutorul si interventia Rusiei Cum au raspuns Moscova si autoritatile moldovene  Update
Ședință decisivă privind viitorul Transnistriei. Ce subiecte se dezbat în Consiliul Suprem de la Tiraspol. Foto: News.ro
ADVERTISEMENT
28-02-2024
18:02

Cum a răspuns Rusia la apelul Transnistriei versus reacția Chișinăului

Moscova a afirmat miercuri că una dintre principalele sale preocupări este garantarea securității locuitorilor din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă situată în estul Republicii Moldova, care anterior a solicitat asistența Rusiei în fața unei “presiuni crescute” din partea Chișinăului, conform AFP.

„Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioţilor noştri, este una dintre priorităţi. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenţie de către organismele ruse competente”, a transmis Ministerul rus de Externe, au relatat agenţiile de presă din Rusia.

De partea cealaltă, Guvernul din Moldova, prin intermediul Biroului pentru Politici de Reintegrare, respinge afirmațiile propagandistice emise de autoritățile de la Tiraspol.
 
„Guvernul Republicii Moldova, Biroul politici de reintegrare resping declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol. Ținem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii, pe care le promovează Chișinăul”, a spus Oleg Serebrean, viceprim-ministrul pentru Reintegrare.

28-02-2024
13:16

Transnistria cere Rusiei să intervină pentru a proteja locuitorii de „presiunile Chișinăului”

Conducerea din Transnistria cere oficial ajutorul și intervenția Rusiei, anunțul fiind făcut în ședința Consiliul Suprem de la Tiraspol. Sunt aduse acuzații Republicii Moldova, fiind denunțate presupuse presiuni din partea autorităților de la Chișinău.

Astfel, Congresul al VII-lea a hotărât să se adreseze Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei, pentru a fi implementate măsuri de protejare a Transnistriei în fața presiunii din partea Moldovei, Moscova fiind considerată un „mediator în procesul de negociere”, arată publicația Novosti PMR.

Mai mult, liderii regiunii separatiste, care nu este recunoscută, a solicitat Secretarului General al ONU să fie luate în considerrare „drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale”. Deputații transnistreni susțin că încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor, de către Moldova, duc la o o escaladare a tensiunii.

De asemenea, se solicită să fie implicați participanții la procesul internațional de negociere în formatul „5+2”, arată Novosti PMR. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa este solicitată să intervină pentru a face un apel cu scopul de „influența Moldova pentru a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului internațional de negocieri și a asigura condițiile pentru o soluționare civilizată a conflictului”.

Mai mult, liderii regiunii separatiste fac apel la Parlamentul Uniunii Europene, cerând să fie făcute eforturi pentru „a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților pridnestrovenilor”.

Se face un apel și către Comitetul Internațional al Crucii Roșii, solicitându-se respectarea și asigurarea drepturilor și libertăților ale locuitorilor din Transnistria.

 

Congresul deputaților transnistreni de toate nivelurile este convocat doar în situații excepționale și ar trebui să discute, printre altele, situația economică a regiunii și măsurile prin care Transnistria se poate opune așa numitei blocade economice din partea Republicii Moldova. Cel puțin asta anunță autoritățile din regiunea separatistă.

Ce subiecte se dezbat în Consiliul Suprem de la Tiraspol

Acestea sunt nemulțumite că de la 1 ianuarie 2024 toate firmele din zonă trebuie să plătească taxe vamale pentru importuri la bugetul Republicii Moldova, și nu la bugetul local, cum se întâmpla până acum. Andrei Safonov, deputat în Consiliul Suprem, parlamentul local din Transnistria, a anunțat că zona este sub presiune constantă, iar acest lucru trebuie să înceteze.

ADVERTISEMENT

”Sarcina este simplă: suntem sub presiune, presiunea economică este un preludiu al presiunii politice, prin urmare, este necesar să găsim modalităţi de a le sparge pe toate. Cum? Vom vorbi despre asta. Avem nevoie de comerţ liber, ceea ce este stipulat în Memorandumul din 1997, avem nevoie de libera circulaţie a traficului de pasageri şi mărfuri.

Şi, prin urmare, pe baza acestui lucru, vom face apel la ceea ce se numeşte comunitatea mondială”, a declarat Andrei Safonov, conform presei locale. Mai mult, Andrei Safonov crede că e necesar să existe presiuni pentru reluarea negocierilor în formatul ”5+2”. Acest format are ca mediatori Rusia și Ucraina, în timp ce SUA și UE sunt observatori.

ADVERTISEMENT

Din cauza războiului din Ucraina aceste întâlniri nu au mai fost posibile, astfel că au avut loc doar întâlniri de tipul ”1+1”, între reprezentanții Republicii Moldova și cei ai Transnistriei. Totodată, vicepreședintele Consiliului Suprem, Galina Antiufeeva, a anunțat că va fi adoptată o declarație, care să fie luată în considerare de UE.

”Ne adunăm pentru a adopta o declaraţie. Pentru ca, cumva, toţi reprezentanţii OSCE, ai Uniunii Europene, cei care astăzi garantează democraţia în republica noastră şi în Moldova, să vorbească despre asta. Vrem ca ei să atragă atenţia asupra inadmisibilităţii măsurilor luate de Moldova faţă de republica noastră”, a declarat Galina Antiufeeva.

ADVERTISEMENT

Tiraspolul ar putea adresa o cerere de asistență Federației Ruse

Cu toate acestea, chiar dacă nimeni la nivel oficial nu vorbește despre alipirea de Rusia, presa de la Tiraspol spune că parlamentarii locali vor cere ajutorul Rusiei. Acest congres a fost convocat doar de 7 ori în ultimii 30 de ani, astfel că în zonă s-a creat deja o așa zisă ”agitație”.

”Congresul este un forum de afaceri. Nu este un circ unde se vor auzi sloganuri zgomotoase în stil extrem”, a explicat Andrei Safonov. Între timp, Galina Antiufeeva i-a numit provocatori pe cei care vorbesc despre o alipiere a Transnistriei la Rusia. ”Astăzi, în condiţiile presiunii economice, a ostilităţilor şi a unei mase de alte probleme din Moldova, un astfel de apel ar fi inoportun”, a declarat deputatul. De reamintit că în 2006 locuitorii din Transnistria au organizat un referendum prin care au anunțat că independența și alipirea de Rusia.

ADVERTISEMENT

”Trebuie să construim relaţii paşnice şi să păstrăm pacea pe teritoriul nostru pentru a asigura toate drepturile şi libertăţile cetăţenilor noştri. Congresul poate avea loc în aşa fel încât să atragem atenţia asupra acestui lucru, să arătăm că nu vom permite astfel de presiuni”, a completat Galina Antiufeeva.

ADVERTISEMENT