Sporturi

Serghei Țvetcov: “Sper ca victoria mea din Turul României să motiveze generațiile viitoare să facă ciclism!”

25.09.2018 | 12:59
Serghei Tvetcov Sper ca victoria mea din Turul Romaniei sa motiveze generatiile viitoare sa faca ciclism
ADVERTISEMENT

Câștigător al ediției cu numărul 51 din “Mica Buclă”, basarabeanul naturalizat Serghei Țvetcov este pariul României pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020. Turul Ciclist al României, a cărui ediţie inaugurală a avut loc în 1934, a revenit după o pauză de cinci ani. Ultima ediţie câştigată de un român fusese cea din 2011, când s-a impus Andrei Nechita.

Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Turul României 2018 a trecut prin cele trei provincii istorice ale României. Cursa a fost inclusă în calendarul UCI, a avut cinci etape şi o distanţa totală de 718 km, la startul său aliniindu-se 19 echipe, 4 echipe naţionale, 11 echipe continentale şi 4 de club:

ADVERTISEMENT

“Strategia gândită înainte de concurs a dat roade. La ultima etapă m-au ajutat și toți românii din pluton și le mulțumesc. Am mai câștigat competiții importante, dar sentimental Turul României va reprezinta mereu ceva special în cariera mea. Au fost o mulțime de fani pe traseu, am primit multe cereri de prietenie pe facebook și istagram. Îmi doresc ca generațiile viitoare să fie motivate de acest succes și ciclismul românesc să progreseze”, a declarat entuziasmat Serghei Țvetcov după finișul de la București.

Președinte al federației, manager al echipei Team Novak (locul 2 la finalul Turului României) și sportiv în același timp, Eduard Carol Novak (42) a trăit la cote maxime “Mica Buclă”. Cu sprijinul colegilor săi Cătălin Sprînceană (vicepreședinte al FR Ciclism) și Răzvan Jugănaru (antrenor federal), cvintuplul campion mondial a inițiat un proiect inedit la Turul României prin care în fiecare oraș s-au organizat în paralel și concursuri pentru copii.

ADVERTISEMENT

“A ieșit perfect, înainte de cursă i-am motivat pe băieți, le-am spus că eu mi-am făcut datoria și am făcut acest Tur al României în mod special pentru ei. Cred că asta înseamnă<< Unirea>>, faptul că se dau orgoliile personale la o parte și luptăm împreună pentru o cauză nobilă. Prin acest eveniment am transmis o informație pozitivă în toată țara, am organizat curse de copii în orașele de finiș să lăsam ceva în urma noastră”, a spus fericit Eduard Novak, președintele FR Ciclism.

Prezent la festivitatea de premiere, Mihai Covaliu a salutat organizarea evenimentului și a dat asigurări că forul olimpic va susține ciclismul în demersul de a obține un rezultat important la Tokyo în 2020. “E frumos când câștigi o competiție la tine acasă în Anul Centenarului. Este cred tot ce îți puteai dori mai mult. Felicitări organizatorilor și mai ales lui Eduard Novak, care știu cât de mult s-a agitat ca acest Tur al României să reînceapă. În calitate de președinte COSR sper ca Țvetcov să se califice la Jocurile Olimpice, nu va fi ușor, însă îl vom sprijini cu toate resursele”, a punctat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

ADVERTISEMENT

Ministerul Tineretului și Sportului a oferit un sprijin financiar consistent pentru reluarea după 5 ani a Turului Ciclist, iar Ioana Bran a participat la prezentarea echipelor de la Alba Iulia și la finișul din București. “Faptul că tricoul galben rămâne României este lucrul suprem. Aș vrea să îi felicit pe cicliști pentru efortul depus pe durata competiției. Au fost 19 echipe în concurs și mulți cicliști din străinătate. Sportul este unul dintre cei mai buni ambasadori pentru România. Atunci când avem și un succes organizatoric într-o competiție de asemenea amploare, putem spune cu mâne pe inimă că România a ieșit pe plus”, a precizat Ioana Bran, Ministrul Tineretului și Sportului.

Clasamente finale Turul României:
1. Serghei Țvetcov (naționala României)
2. Onur Balkan (naționala Turciei) + 12 secunde
3. Mateusz Grabis (Polonia/Voster TS Team) + 20 secunde
……….
6. Emil Dima (MS-Tina Focus) + 27 secunde

ADVERTISEMENT

Tricoul Galben – MTS – pentru locul 1 în clasamentul general
Serghei Țvetcov (echipa națională a României)

Tricoul Alb – COSR pentru cel mai bun sportiv sub 23 ani
Onur Balkan (naționala Turciei)

Tricoul Albastru – by Fundația eMAG pentru cel mai bun român
Serghei Țvetcov (echipa națională a României)

Tricoul Verde -sharetoo pentru cel mai bun cățărător:
Cristian Răileanu (naționala Moldovei)

Tricoul Roșu – FR Ciclism pentru cel mai bun sprinter
italianul Nicola Venchiarutti (CT Friuli)

Ierarhia pe echipe:
1. CT Friuli (Italia)
2. Team NOVAK (România)
3. Monkey Town (Olanda)

ADVERTISEMENT