Life

Sfânta Filofteia 2022. Credincioşilor le este interzis să facă aceste 3 lucruri pe 7 decembrie

Sfânta Filofteia este sărbătorită miercuri, 7 decembrie 2022. Ce le este interzis credincioșilor să facă în această zi de sărbătoare.
06.12.2022 | 18:35
Sfanta Filofteia 2022 Credinciosilor le este interzis sa faca aceste 3 lucruri pe 7 decembrie
Ce este interzis să faci de Sfânta Filofteia
ADVERTISEMENT

Sfânta Filofteia este sărbătorită, miercuri, 7 decembrie 2022, iar credincioșilor le este interzis să facă anumite lucruri în această zi.

Sfânta Filofteia 2022, sărbătorită pe 7 decembrie. Ce nu trebuie să facă credincioșii

Filofteia mai este cunoscută ca fiind ocrotitoarea Țării Românești, iar în ziua de 7 decembrie credincioșii trebuie să respecte anumite tradiții și obiceiuri.

ADVERTISEMENT

Sfânta Muceniță Filofteia are grijă de copii, de tineri și de fetele care vor să se căsătorească, potrivit credinței populare.

În ziua de 7 decembrie, credincioșii nu trebuie să folosească obiecte ascuțite, cum ar fi cuțitul, furculița sau toporul. De asemenea, pâinea nu trebuie tăiată de Sfânta Filofteia, ci ruptă cu mâna.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu trebuie să muncească de Sfânta Filofteia. Se spune că cei care nu respectă acest lucru vor atrage multe rele asupra familiei lor. Nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac alte treburi casnice în această zi.

Totodată, în această zi este bine să fie oferită hrană copiilor săraci. Familiile celor care fac acest lucru vor fi protejate de rele și de boli grave.

ADVERTISEMENT

Femeile care nu pot rămâne însărcinate ar trebui să se roage la icoana Sfintei Mucenițe Filofteia pentru a li se îndeplini dorința, conform unei alte credințe populare.

Se spune că tinerii care vor să se căsătorească trebuie să ajungă, mai întâi, la racla care conține moaștele Sfintei Filofteia.

ADVERTISEMENT

În calendarul ortodox, Sfânta Filofteia este trecută cu cruce albastră. Acest lucru înseamnă că Biserica Ortodoxă dă dezlegare la pește în ziua de 7 decembrie.

Cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia

Cunoscută și ca Poitra lui Nicolae, Sfânta Muceniță Filofteia a trăit în sudul Dunării, în secolul al XIII-lea. A fost născută într-o familie de țărani care nu era înstărită. Încă de mică era dedicată credinței pentru Hristos.

După ce și-a pierdut mama, tatăl ei și-a refăcut viața cu o altă femeie. Într-o zi, mama vitregă i-a dat haine și mâncare pentru a le duce tatălui ei. În schimb, Filofteia, care era darnică, le-a oferit sărmanilor.

Aflând acestea, tatăl s-a năpustit asupra ei cu un topor, iar Filofteia, în vârstă de doar 12 ani, a fost ucisă.

Moaștele Sfintei Filofteia se află la Curtea de Argeș încă de la sfârșitul secolului al XIV-lea.

ADVERTISEMENT