Life

Sfântul Andrei 2023. De ce este o sărbătoare atât de importantă pentru români

Sfântul Andrei 2023, o sărbătoare foarte importantă pentru români. Ce semnifică această zi în calendarul creștin ortodox?
29.11.2023 | 09:00
Sfantul Andrei 2023 De ce este o sarbatoare atat de importanta pentru romani
Sfântul Andrei este sărbătorit anual pe data de 30 noiembrie. Sursa foto: Doxologia
ADVERTISEMENT

Anual, pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Este o zi importantă în România, atât din punct de vedere religios, cât și pentru că mulți oameni poartă numele de Andrei/Andreea, celebrându-și onomastica. Ce semnifică, totuși, sărbătoarea Sfântului Andrei?

 Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie. De ce este zi liberă

Se spune despre Sfântul Andrei că este primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, în regiunea Dobrogei, drept urmare este considerat cel care a creștinat țara noastră. Sfântul Andrei mai apare pe 30 noiembrie și în calendarele romano-catolic, luteran și anglican.

ADVERTISEMENT

Și scoțienii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, dar pe 9 mai, zi catalogată drept data primirii unor relicve ale sfântului. În România, mulți angajați primesc zi liberă de la locul de muncă pe 30 noiembrie. Excepție fac persoanele aflate în funcții care necesită prezență permanentă.

De Sfântul Andrei se oferă zi liberă deoarece sfântul este considerat și ocrotitorul României. ”Celebrarea Sfantului Andrei coincide cu ziua romanilor de pretutindeni. Vor fi doua zile nationale – una laica si una spirituala – sarbatorite in 30 noiembrie. Credem noi ca romanii trebuie sa cinsteasca aceasta zi, mai ales ca peste 750.000 dintre ei poarta numele Andrei sau Andreea”, apare justificat în proiectul de lege care prevede liber legal de Sfântul Andrei.

ADVERTISEMENT

Semnificația acestei zile

Românii consideră importantă sărbătoarea Sfântului Andrei tocmai pentru aceste trei aspecte: faptul că a răspândit creștinismul la nivel național, este văzut precum un ocrotitor al țării noastre și pentru că multe persoane îi poartă numele.

Sfântul Andrei, care este fratele Sfântului Apostol Petru, până să fie un ocrotitor al românilor, a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, de la acesta aflând mulțimi de lucruri despre credință și venirea lui Iisus Hristos pe Pământ.

ADVERTISEMENT

Sfântul Andrei, alături de fratele său, Sfântul Apostol Petru, au fost pescari, originari din Betsaida, o cetate aflată pe malul lacului Ghenizaret. Atunci când a aflat despre venirea lui Iisus pe lume, Sfântul Andrei a mers la fratele său, Sfântul Petru, și i-a spus că Mesia se află printre oameni. Drept urmare, Sfântul Andrei mai este catalogat și ”Apostolul Cel dintâi chemat al Domnului”.

Care sunt, de fapt, numele sărbătorite de Sfântul Andrei

După moartea lui Iisus, Sfântul Andrei, alături de câțiva însoțitori, și-au găsit ca loc de odihnă o peșteră din părțile Dobrogei, care în 1943 a fost sfințită de episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos. Astăzi, în acest loc există un complex monahal, Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei.

ADVERTISEMENT

Atunci când a murit, Sfântul Andrei a fost răstignit. La Patra, lângă Corint, a fost pus pe o cruce în formă de X, cu capul în jos și i s-au bătut mâinile și picioarele în cuie. Crucea a fost numită ”Crucea Sfântului Andrei”. Potrivit statiscilor, 720.ooo de români poartă numele sau derivate ale Sfântului Andrei.

Un număr de 368.523 sunt bărbați, iar 349.079 sunt femei. Pe lângă Andreea sau Andrei, cei care își mai celebrează onomastica de Sfântul Andrei se mai numesc și Andruța, Andrușa, Andras, Andreas, Endre, Andries, Deia, Aduța, Deea, Andi sau Andu.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
"N-am crezut asta!" Cum arată Maria Sharapova, la 4 ani de la retragere
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
"Trebuie să coborâm că murim. Băi, deschide ușa!" Filmul incidentului de la metrou, după ce două trenuri s-au ciocnit la Timpuri Noi
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Primele imagini cu Jador după eliminarea de la Survivor All Stars. Ce a...
Primele imagini cu Jador după eliminarea de la Survivor All Stars. Ce a făcut manelistul
Trăistariu își scrie testamentul. Cui îi lasă toată averea
Trăistariu își scrie testamentul. Cui îi lasă toată averea
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și...
O teroristă germană din Facțiunea Armata Roșie, căutată de 30 de ani și acuzată atacuri cu bombă și jafuri armate, a fost arestată la Berlin
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi