Life

Sfântul Calinic de la Cernica, sărbătoare cu cruce roşie pe 11 aprilie 2022. Ce e interzis să faci în această zi

Sfântul Calinic de la Cernica este o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, sărbătorită pe 11 aprilie. Iată ce este interzis să faci în această zi.
10.04.2022 | 17:00
Sfantul Calinic de la Cernica sarbatoare cu cruce rosie pe 11 aprilie 2022 Ce e interzis sa faci in aceasta zi
Sfântul Calinic de la Cernica, sărbătoare cu cruce roşie pe 11 aprilie 2022
ADVERTISEMENT

Ziua de 11 aprilie 2022 este marcată ca zi de sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, fiind prăznuit Sfântul Calinic de la Cernica. A trăit 43 de ani la Mănăstirea Cernica, s-a rugat și a ținut post, fiind recunoscut pentru minunile săvârșite. A fost și episcop al Râmnicului.

Cine a fost Sfântul Calinic de la Cernica

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica s-a născut la 7 octombrie, 1787 în București, în apropierea bisericii Sfântul Visarion. A primit numele de Constantin la botez, iar părinții săi, Antonie și Floarea, erau foarte evlavioși.

ADVERTISEMENT

Constantin era cel mai mic dintre copii și a primit o educație religioasă bine aleasă. A învățat în București, la școlile care funcționau atunci pe lângă biserici.

În 1807, înainte de a împlini 20 de ani, a intrat în nevoința călugărească la Mănăstirea Cernica, sub ascultarea cuviosului stareț, arhimandritul Timotei, potrivit creștinortodox.ro. În anul următor, pe 12 noiembrie, a fost „îngerescul chip al călugăriei” și a luat numele de Calinic. La 3 decembrie 1808 a fost hirotonit ierodiacon.

ADVERTISEMENT

După plecarea la Sfântul Munte a duhovnicescului său părinte, ieroschimonahul Pimen, Cuviosul Calinic a decis să nu mănânce bucate fierte la foc toată săptămâna, ci numai pâine cu apă după apusul soarelui, ia sâmbăta și duminica „să meargă la trapeză împreună cu părinții și să se mângâie cu înfrânare.”

În 1813, mai mulți preoți călugări din Mănăstirea Cernica au fost uciși de ciumă, iar starețul Timotei insista mereu să-l facă preot pe ierodiaconul Calinic, însă acesta din urmă se considera „nevrednic”. A primit taina sfintei preoții, în cele din urmă. A fost hirotonit duhovnic si rânduit mare eclesiarh al Mănăstirii Cernica în 1815.

ADVERTISEMENT

A plecat la Muntele Athos în jurul anului 1817, unde a stat aproape un an. Acolo a reușit să cunoască îndeaproape viața călugărească și a cules multe învățături care s-au dovedit folositoare mai târziu. La spovedanie nu veneau doar monahii, ci și oameni din afară sau chiar mitropolitul.

La doar 31 de ani, în 1818, a fost numit stareț al Mănăstirii Cernica urmând ca, în 1820, să devină arhimandrit. Și-a dedicat întreaga viață celor sfinte. Era cunoscut prin rugăciunile sale tămăduitoare, dar și prin faptele sale de milostenie. A ajutat la refacerea unor lăcașuri de închinare și a zidit biserici.

ADVERTISEMENT

Este cunoscut ca fiind un făcător de minuni, întrucât mulți bolnavi s-au vindecat cu ajutorul său.

Ce e interzis să faci pe 11 aprilie, de Sfântul Calinic de la Cernica

Fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie, de Sfântul Calinic de la Cernica credincioșii trebuie să țină cont de aceste interdicții: nu se spală și nu se fac treburi gospodărești.

Cu două secole în urmă, Sfântul a aruncat un blestem asupra pământului pe care se află Mănăstirea Frăsinei, numită și Athosul României.

Astfel, această mănăstire este singura din România unde femeile nu au voie să intre și să se roage. Sfântul Calinic de la Cernica a interzis accesul femeilor în lăcașul de cult printr-o hotărâre gravată pe o piatră.

Se spune că Sfântul ar fi luat această hotărâre în 1867, după ce i-ar fi găsit pe călugări petrecând cu femeile din sat, în timpul unei vizite importante la mănăstire.

Rugăciune către Sfântul Calinic de la Cernica

„Ai ştiut că ne vin vremuri grele, o, Sfinte Părinte Calinic, şi vărsat-ai lacrimi pentru ele, ajutor să dai, oricât de mic. Tu ne-ai dăruit minune mare, prin sfintele moaşte de ierarh, pentru vremurile de-ncercare şi pentru nenorociri, hotar.

Picură-ne, dar, şi nouă lacrimi, din suflete, blânde ploi de har, căci avem păcate, multe patimi de care nici nu avem habar. În foamete şi în sărăcie nu ne lăsa azi, părinte drag, ţara noastră, dulcea Românie, îţi aşteaptă rugăciunea-n prag! De la mânăstirea din Cernica, Strălucirea ta ne-alungă frica. Amin.”

ADVERTISEMENT