Sfântul Gheorghe este patronul spiritual și ocrotitorul Armatei Române. La data de 23 aprilie se sărbătorește și ziua Forțelor Terestre Române.
Sfântul Gheorghe este prăznuit anual la 23 aprilie, fiind ziua în care a murit. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului, în special de cruciați.
Născut pe vremea împăratului roman Dioclețian, acesta a fost militar de carieră, ajungând până la gradul de general. De asemenea, a făcut parte de Garda personală a conducătorului.
La 23 aprilie, aproximațiv un milion de români își sărbătoresc aniversarea. Ziua mai are și o altă însemnătate deosebită, este aniversarea Forțelor Terestre Române, cea mai numeroasă categorie a Armatei.
Sfântul Gheorghe este considerat patron spiritual și ocrotitor al militarilor. Instituțiile și reprezentanții statului român au transmis mesaje emoționante cu această ocazie.
„Sărbătorim astăzi Ziua Forțelor Terestre, al căror ocrotitor spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Acest moment festiv îmi oferă prilejul de a sublinia încă o dată importanța Forțelor Terestre, care alături de celelalte categorii de forțe, traversează un proces accelerat de instruire și modernizare”, se arată pe pagina oficială a Administrației Prezidențiale.
„Adresez tuturor celor care fac parte din Forțele Terestre urări de sănătate, prosperitate, împliniri pe toate planurile și putere de muncă. La mulți ani!,” a adăugat președintele.
De asemenea, ministrul Apărării Naționale, Nicolae – Ionel Ciucă, a trimis un mesaj cu ocazia acestei sărbători. El și-a adus aminte și de militarii căzuți la datorie, fiind cunoscut faptul că și Sfântul Gheorghe a fost martir: „praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, pe care îl sărbătorim astăzi, 23 aprilie 2021, reprezintă pentru Armata României un prilej de cinstire a militarilor Forţelor Terestre”.
„În acest moment de sărbătoare, este de datoria noastră să elogiem amintirea şi jertfa tuturor acelora care au slujit cu devotament pe toţi românii. Îmi exprim pe această cale omagiul şi recunoştinţa în faţa memoriei martirilor căzuţi pe câmpurile de luptă, pentru apărarea şi unitatea ţării, pentru care datoria faţă de ţară şi Drapel a reprezentat ţelul suprem,” a adăugat.