News

Sfântul Sinod schimbă regulile după scandalul “Visarion Alexa”. Ce nu mai au voie preoții să facă în timpul spovedaniei

Biserica Ortodoxă Română a schimbat regulile jocului după scandalul Visarion Alexa, așadar spovedania devine mult mai serioasă.
30.09.2022 | 11:54
Sfantul Sinod schimba regulile dupa scandalul Visarion Alexa Ce nu mai au voie preotii sa faca in timpul spovedaniei
Visarion Alexa obligă BOR să facă schimbări. Foto: Aradon
ADVERTISEMENT

Concret, Sfântul Sinod a aprobat mai multe prevederi referitoare la spovedanie, pentru a preveni orice alt scandal de tipul celui în care e implicat preotul Visarion Alexa.

Sfântul Sinod schimbă regulile în timpul spovedaniei

”Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”, e probabil cea mai importantă schimbare.

ADVERTISEMENT

Potrivit comunicatului oficial al Bisericii, preoții nu mai pot fi, așadar, apropiați de enoriași în timpul acestei taine. Mai mult, preoții trebuie să respecte și alte reguli importante, totul pentru a nu mai da naștere unor alte potențiale scandaluri.

”Sfânta Spovedanie se săvârşeşte în biserică, în faţa unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de eaşi de duhovnic în timpul mărturisirii;

ADVERTISEMENT

Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte şi apoi săîntrebe cu delicateţe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;

Taina Spovedaniei nu poate fi condiţionată de vreun interes material sau de altă natură;

Orice duhovnic trebuie să aibă şi el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;

ADVERTISEMENT

Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;

Respectarea cu stricteţe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârşirea ei în lăcaşul de cult, sau, în mod excepţional, într-un spaţiu deschis şi vizibil, adiacent bisericii;

ADVERTISEMENT

Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”, a transmis BOR în comunicatul de presă, conform Ziare.com.

Scandalul Visarion Alexa e doar ultimul care a zdruncinat BOR din temelii în ultima perioadă, Biserica fiind lovită de multe scandaluri sexuale în trecut.

ADVERTISEMENT