Life

Sfântul Spiridon 2021. Tradiții și obiceiuri: Ce trebuie să faci ca să-ți meargă bine

Calendarul ortodox amintește că în ziua de 12 decembrie este cinstit Sfântul Ierarh Spiridon, episcop al Trimitundei, ocazie cu care credincioșii păstrează o serie de tradiții și obiceiuri.
11.12.2021 | 22:40
Sfantul Spiridon 2021 Traditii si obiceiuri Ce trebuie sa faci ca sati mearga bine
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon, pomenit pe 12 decembrie. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Sfântul Spiridon este cunoscut ca un mare făcător de minuni și singurul care își părăsește frecvent racla pentru a veni în ajutorul celor care-l cheamă prin rugăciune.

Trupul „dispare” pentru o vreme în raclă, însă atunci când revine se spune că este cald și prăfuit. De aici și motivul pentru care în cântările Acatistului spunem: „Bucură-te că ești și cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te că încălțările tale slujesc ca dovadă”.

ADVERTISEMENT

Creștinii ortodocși îi prăznuiesc în fiecare an pe data de 12 decembrie, în timp ce persoanelor din Corf îl amintesc de patru ori pe an. Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriile sunt doar două dintre zilele cinstite de ei.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Spiridon, pomenit pe 12 decembrie

Cunoscut pentru minunele sale Sfântul Spiridon aduce în data de 12 decembrie foarte multe tradiții și obiceiuri. Una dintre acestea are loc chiar în Biserică.

ADVERTISEMENT

Preoții împlinesc ritualul schimbării hainelor prăfuite purtate de Sfântul călător. De asemenea, în Catedrală sunt înlocuite și încălțările tocite.

O veche tradiție populară ne amintește că începând cu cinstirea Sfântului Ierarh Spiridon ziua începe să crească.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta vine la patul bolnavilor care îi cer ajutorul, iar prin credință și rugăciune sunt ajutați să se vindece.

Cele mai multe minuni de vindecare au loc chiar în bisericile şi în spitalele care poartă hramul Sfântului Spiridon.

ADVERTISEMENT

Și pentru că este cunoscut ca și patron al cizmarilor, cojocarilor şi olarilor, aceștia au grijă să-l cinstească prin petreceri și voie bună, fără să facă excese de băutură.

Ca la orice mare sărbătoare și mai ales pentru că pică într-o zi de duminică, gospodinele nu cos, nu spală rufe și nu fac curățenie. Se spune că ținând cont de aceste obiceiuri aduci câștig și spor în casă.

Totodată, în mediul rural oamenii nu înjugă animalele pentru că în felul acesta ar putea atrage paguba. În plus, vitele primesc fânul direct din mână.

Cine a fost Sfântul Ierarh Spiridon și ce minuni a făcut

Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Askia, situată în insula Cipru. Provine dintr-o familie de oameni simpli, în tinerețe lucrând ca păstor la oi.

S-a căsătorit, însă a rămas văduv de tânăr. Unica sa fiică, Irina, a fost crescută de el, însă după moartea acesteia a decis să îmbrace haina monahală și a devenit episcop. Și-a închinat viața săracilor și bolnavilor.

Pentru credința pe care o avea încă din tinerețe pentru Hristos a fost arestat de împăratul roman Maximian. Schingiuit şi exilat, a fost obligat să muncească o vreme lungă într-o salină.

Rugăciune către Sfântul Ierarh Spiridon, pomenit pe 12 decembrie

„Apărătorului credinței să-i aducem din inimă mărturisiri mulțumitoare. Toți care prin ale lui înțelepte învățături ne-am luminat cu credința și să-i cântăm. Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!

Vrednicule păstor al Bisericii, Sfinte Ierarh Spiridon, deşi nu avem nici vrednicie şi nici pricepere pentru a ne ruga ţie cu potrivite cuvinte. Totuşi venim la tine, sfinte, şi mărturisindu-ne multele păcate săvârşite, ne rugăm ţie cu smerenie.

Întinde mâna ta cea dreaptă, cu care de-a lungul vieţii ai săvârşit atâtea minuni, şi binecuvântează-ne pe noi toţi, cei care venim la tine cu credinţă!

Nădejde a celor care şi-au pierdut nădejdea, mângâiere a celor necăjiţi, te rugăm fii mijlocitor pentru sufletele noastre cele împovărate de multe ispite şi, cu obişnuita ta bunătate şi iubire de oameni, roagă-te către Ziditorul tuturor să ne dăruiască vindecare de feluritele boli ale sufletului.

Sfinte Spiridon, roagă-te pentru noi! Învredniceşte-ne şi pe noi, nevrednicii, ca prin mijlocirea ta să ne împărtăşim de bunătăţile sufleteşti şi trupeşti făgăduite adevăraţilor credincioşi.

Dăruieşte-ne, sfinte, ajutorul tău cu care, biruind otrăvitoarele gânduri care se luptă cu noi neîncetat, să dobândim cele de folos pentru viaţa aceasta şi, mai ales, pentru cea viitoare.

Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor! Bucură-te, că ești și cu oamenii cu trupul petrecător! Bucură-te, al cărui trup astăzi săvârșește minuni! Bucură-te, că încălțările tale slujesc drept dovadă. Amin!”. 

ADVERTISEMENT