Life

Sfântul Ștefan 2023. Tradiții, superstiții și obiceiuri

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce trebuie să faci în această zi pentru a te asigura că îți va merge bine tot anul
27.12.2023 | 08:00
Sfantul Stefan 2023 Traditii superstitii si obiceiuri
Ce nu trebuie să faci în ziua de Sfântul Ștefan Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

În cea de-a treia zi de Crăciun, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan. Acesta este unul dintre cei mai importanți sfinți, dar și primul martir al Bisericii. Iată ce tradiții se respectă în această zi și ce nu este bine să faci, sub nicio formă.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ștefan. Ce este recomandat să faci pentru a avea belșug și sănătate

Sfântul Ștefan este sărbătorit de milioane de creștini în cea de-a treia zi de Crăciun. Acesta a rămas în religie ca fiind primul dintre diaconi. Sfântul Ștefan a fost ales diacon la propunere Sfinților Apostoli, iar ziua de 27 decembrie este una marcată de numeroase tradiții și obiceiuri.

ADVERTISEMENT

În România, peste 400.000 de români poartă numele Sfântului Ștefan sau derivate ale acestuia. Din acest total, 117.000 sunt nume de femei, iar restul de 305.000 sunt nume de bărbați. Semnificația acestui nume sfânt vine din grecescul Stephanos care se traduce ca fiind ghirlandă sau coroană.

În ziua de 27 decembrie, atunci când se sărbătorește Sfântul Ștefan, există o listă lungă de tradiții și obiceiuri care trebuie respectate. Foarte important în această zi este ca cei vii să facă pomeniri pentru cei care au decedat în condiții grele. Se pune că pe 27 decembrie, pachetele de pomană se dau doar către tinerii care poartă numele Sfântului Ștefan.

ADVERTISEMENT

Pe 27 decembrie, se spune că cei care aduc în casa lor o icoană cu Sfântul Ștefan au parte de liniște și pace. Toate certurile sau probleme de sănătate trec cu ajutorul acestei icoane.

Ce este total interzis să faci în ziua de 27 decembrie

În unele zone geografice din țară, gospodinele prepară așa zisele ”pâinici ale lui Ștefan”, dintr-un aluat asemănător cu cel al cozonacului. Acestea se împart copiilor sărmani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, tot pe 27 decembrie este recomandat să dăruiască icoana Sfântului Ștefan sau o candelă aprinsă. Cei care primesc aceste daruri vor avea parte de spor și sănătate în tot ceea ce fac.

De Sfântul Ștefan, este bine să se evite orice deplasare în zonele montane. Se spune că astfel de mici excursii ne pot pune viața în pericol.

ADVERTISEMENT

Tot de Sfântul Ștefan este interzisă orice activitate casnică, precum spălatul hainelor sau făcutul de curățenie. Se spune că orice astfel de activitate este o sfidare a celui dintâi martir.

ADVERTISEMENT