News

Sfatul doctorului: Dacă respectăm măsurile de protecție și ne vaccinăm antigripal ”facem o prevenție serioasă” împotriva noului coronavirus

29.09.2020 | 10:49
Sfatul doctorului Daca respectam masurile de protectie si ne vaccinam antigripal facem o preventie serioasa impotriva noului coronavirus
ADVERTISEMENT

Vine sezonul rece și specialiștii avertizează că trebuie să fie respectate regulile pentru a scăpa de infectarea cu noul coronavirus. În plus, doctorii recomandă și vaccinarea antigripală.

În această perioadă peste 200 de tipuri de virusuri care determină virozele respiratorii reîncep să circule. Acestea nu sunt foarte contagioase, dar orice viroză banală poate avea repercursiuni pentru plămâni și mărește șansele pentru alte infecții.

ADVERTISEMENT

Vaccinarea antigripală trebuie făcută la început de octombrie. ”Până când veți fi protejat durează, în medie 2 până la 3 saptămâni. Altfel, dacă vă vaccinați azi și vă întâlniți cu virusul gripal mâine, aveți toate riscurile să faceți gripă”, afirmă doctorul Andrea Groza, conform știrileprotv.ro

Sfatul doctorului: Vaccinarea antigripală trebuie făcută la început de octombrie

„S-a dovedit că virusul gripal are o contagiozitate mai redusă a infecției cu Covid-19 și, pe cale de consecință, alte viroze respiratorii repiratorii care se manifestă în sezonul rece, care au contagiozitate mai mică decât gripa.

ADVERTISEMENT

Sunt de asemenea diferențiabile de infecția cu covid-19. Dacă luăm măsurile de protecție pentru Covid-19 și ne vaccinăm antigripal facem o prevenție serioasă și pentru alte infecții cu transmitere respiratorie care se manifesa în sezonul rece”, a precizat doctorul Emilian Popovici, Vicepreședinte la Societatea Română de Epidemiologie

Limfocitele B și T sunt componente ale sistemului imunitar. Ele circulă în singe și păstrează amintirea primului contact cu un virus. Astfel, vor fi capabile să intre în acțiune repede și bine.

ADVERTISEMENT

 „Despre infecțiile respiratorii suntem obișnuiți să vorbim ca despre niște banale infecții respiratorii, ele sunt banale dor pentru că sunt foarte frecvente. Nu înseamnă că nu au consecințe, sunt oameni în jur de 35-40 de ani care vin la pneumolog pentru că tușesc, expectorează, au tot luat antibiotic și continuă să tușească”, a declarat Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Virozele repetate vor determina infecții respiratorii și mai frecvente și mai grave. În aceste situații medicii recomandă vaccinarea antigripală anuală. În timp ce vacinarea antipneumococică trebuie făcută o dată la 5 ani.

ADVERTISEMENT
  •  „Dacă vreți, bronhiile arată precum șoselele nostre pline de gropi, adică sunt adâncituri în care se acumulează mucus și persoana repsctivă e predispusă să facă mai des infecții repiratorii.” –  Magdalena Ciobanu.
ADVERTISEMENT