Sport

Silviu Prigoană, interviu exploziv în scandalul de rasism: “Mărăcineanu și Stroe sunt doi cretini. Pupincuriștii sistemului”. Exclusiv

09.12.2020 | 23:59
Silviu Prigoana interviu exploziv in scandalul de rasism Maracineanu si Stroe sunt doi cretini Pupincuristii sistemului Exclusiv
Silviu Prigoană, interviu exploziv în scandalul de rasism: "Mărăcineanu și Stroe sunt doi cretini. Pupincuriștii sistemului". Exclusiv
ADVERTISEMENT

Omul de afaceri Silviu Prigoană a dat un interviu exploziv pentru FANATIK despre scandalul de rasism care îl are în centru pe Sebastian Colțescu. Fostul deputat i-a luat apărarea arbitrului și i-a criticat dur pe cei care consideră că este vorba de rasism la faza care a făcut înconjurul lumii. 

Silviu Prigoană i-a luat la țintă și pe miniștrii Sportului din Franța și România, Roxana Mărăcineanu, respectiv Ionuț Stroe, cei care au avut un discurs dur vis-a-vis de incidentele de pe Parc des Princesși spunea despre ei că sunt “doi cretini”.

ADVERTISEMENT

Fostul om de televiziune a fost foarte pornit pe tot ceea ce înseamnă “politically correct” și consideră că s-a mers prea departe cu acuzele de rasism doar pentru că cineva este identificat “negru” sau “alb” fără nicio intenție de a denigra.

Silviu Prigoană, interviu exploziv în scandalul de rasism: “Îi rog pe toți să nu mai vină la Marea Neagră ci la Marea Afro-americană”

Domnule Prigoană, voiam să vă întreb ce părere aveți despre scandalul momentului în Europa. Dumneavoastră cum vedeți lucrurile?

ADVERTISEMENT

– Acolo nu a fost o chestie rasistă. Din punctul meu de vedere a fost o identificare pentru că erau mai mulți “ciocolatii” pe acolo și unul era chiar negru. Și un arbitru i-a spus: “Domnule, nu ăia doi ciocolatii de acolo, ăla negru!”. A fost vorba de o identificare, nu de rasism. Pentru că nu i-a spus “cioară”, în sens peiorativ “negru”. Chestia asta mă enervează și îi rog pe toți care vin în România să nu mai vină la Marea Neagră ci la Marea Afro-americană. Rugămintea mea este în felul următor. Înțeleg că este în regulă să avem decență între noi, locuitorii planetei. Dar eu spun că unul negru, tot negru rămâne. Nu îi spun “cioară”, îi spun “negru”, da? Așa cum mie îmi spune “alb” și nu m-am ofuscat să îmi spună “european”. Da, bine, sunt alb. Gata!

În momentul în care la un mongol sau chinez îi spui “gălbejit”, i-ai spus-o în sens peiorativ. Dar să îi spui că e chinez, nu cred că îl deranjează foarte tare. Lucrurile o iau razna pe planetă și eu sunt un cetățean al planetei, printre altele, și european și fost deputat și încep să mă calce pe nervi anumite lucruri. De exemplu, când identificarea se face pe culoare. E logic să o faci pe culoare pentru că omul nu avea nici CNP-ul, nici seria de buletin pe geacă. Era dintre ăia trei, “ăla negru”. Nu i-a spus “cioara aia”. Dacă spunea așa, sunt de acord că avea apucături împotriva negrilor. Dar lucrurile o iau razna și o să ne coste pe toți. Și dacă noi nu luăm atitudine împotriva cretinilor de pe planetă o să o ducem prost.

ADVERTISEMENT

“Dacă mama și tata erau studenți la medicină în anii 60 și se căsătoreau și mă făceau, eu eram negru. Eram român, dar negru”

Sunteți un om cu o mare experiență în media, afaceri și politică. V-ați așteptat să aibă un asemenea impact incidentul?

– Asta ce s-a întâmplat este o prostie franțuzească ce m-a mâhnit în prima fază și mi-am dat seamă că mi-e lehamite de tot ceea ce înseamnă “politically correct”. Degeaba ei încearcă să le spună “romi” pentru că e țigan de 200 de ani, trecut prin toate documentele și tot țigan rămâne. Indiferent că e Mădălin Voicu sau oricine altcineva. Eu rămân tot român alb, că asta e. Așa s-a întâmplat. Puteam să fiu român negru. Dacă mama și tata erau studenți la medicină în anii 60 și se căsătoreau și mă făceau, eu eram negru. Eram român, dar negru.

ADVERTISEMENT

Cum e Victor Yila, din Congo, că îl știți. Eu nu pot să îi spun afro-american finului meu că ne înfundă râsul pe amândoi vreo două săptămâni. El este negru care trăiește în România, are cetățenie română. Deci e cetățean român dar culoarea pielii este neagră. Despre asta discutăm. Eu când îl identific pe finul meu Victor Yila la televizor și cu apropiații îl identific ca finul negru, nu finul afro-american, că nu m-am țăcănit. El nici n-a văzut America cum arată.

Pe lângă exprimarea poate puțin stângace, considerați că au făcut ceva greșit arbitri?

– Absolut nimic. Au făcut o identificare pe teren. Nu puteau să îi spună “ăla cu șireturile roșii”. Pentru că era o discriminare la șireturi.

“Mărăcineanu și Stroe sunt prea proști să își dea seama pe ce lume trăiesc. Sunt pupincuriști amândoi, să scrii așa. Ei pupă în fund sisteme aiurea”

Au fost foarte multe voci care l-au condamnat pe Colțescu după incidentul de ieri. Roxana Mărăcineanu, ministrul Sportului din Franța, Ionuț Stroe, ministrul Sportului din România și vă întreb de cei doi pentru că vorbim despre doi oameni din Guvern care și-au dat cu părerea despre acest caz… 

– Sunt doi cretini. Nu că au exagerat. Sunt prea proști să își dea seama pe ce lume trăiesc. Sunt pupincuriști amândoi, să scrii așa. Ei pupă în fund sisteme aiurea. Crezi că îți dă cineva Premiul Nobel pentru pupincurism? Nu se dă. Sunt doi cretini care își denigrează conaționalii lor. Amândoi trebuiau să tacă dacă nu aveau cuvinte să îl scoată din rahat. Dar, atenție mare. Domnul arbitru nu era în niciun rahat. El a făcut o identificare. Și aici nu eram la triaj în lagărele de concentrare pe care îl băgăm la cazan și pe care nu: “Aaa, ăsta e negru. Hai să îl băgăm la cazan!”. Nu, a fost o identificare pe teren pentru că nu au avut nici numere, nici act de identitate la ei să le ia și să îi identifice. I-a spus: “dintre ăia trei, ăla negru a călcat pe bec”, că despre asta a fost discuția.

Cum și eu când merg în America îi spun fiului meu: “Du-te te rog frumos la negrul ăla de la ghișeu. Îl cunosc”, nu îi spun la “afro-americanul de la ghișeu”. Doar nu se duce la blondul ăla. Dar blondul ar trebui să mă dea în judecată că l-am făcut blond? O dăm de gard? Îmi pare rău de Ministrul Sportului din Franța care e de origine română că ăla (n.r. Webo) nici măcar nu e român. Dacă era româncă adevărată îi ținea spatele conaționalului, nu îi pupa fundul “negrului”. Că deja o iau razna pe parte șovină. Oamenii s-au țăcănit. Cum dracu îți permiți tu ca ministru să ai păreri și impresii? S-a făcut o anchetă din care a rezultat că arbitrul român, pe care nu îl cunosc, este rasist? S-a făcut chestia asta și a folosit cuvinte denigratoare la adresa cuiva referitoare la culoarea pielii? S-a demonstrat asta cumva? Vreo instanță i-a dat o hârtie că e rasist? Nu. Instanțe la noi sunt miniștri, frate.

“Am ajuns prea departe cu mitocănismele astea. Românul e român, ungurul e ungur și țiganul e tot țigan”

Mișcarea Black Lives Matter a fost una dintre cele mai vizibile mișcări în 2020. A fost extrem de vizibilă și în sport. Și avem toate aceste exemple de rasism. Cum vedeți asta în context global? 

– Cum să îi spui la o mișcare “Black”? Păi e rasism. Trebuie să îi schimbe numele. E în neregulă că punem botul la toate tâmpeniile. Și eu o să mă duc pentru arbitrul ăsta până în pânzele albe. Omul a făcut o identificare. Și dacă mie cineva poate să îmi spună că avea altă culoare „negrul ăla”, eu îi mănânc… fuduliile la micul dejun. Am ajuns prea departe cu mitocănismele astea. Românul e român, ungurul e ungur și țiganul e tot țigan. Negrul e negru și nu e afro-american.

Faptul că îi spui unui cetățean român “băi țigane”, nu este în regulă pentru că îi spui în sens peiorativ. E ca și cum v-aș spune dumneavoastră: “băi cioroiule”. Dar la un țigan când îi spui că e țigan, îi spui pe etnia lui. Și un negru e negru. Oricât l-ai ține în înălbitor, tot negru e. Asta ar însemna când îmi spune un negru mie că sunt alb să îl dau în judecată: “Mie îmi spui european, asiatic, nenorocitule”

Unde credeți că se va ajunge?

– Așa nicăieri nu se va ajunge. E apă de ploaie. Trei lulele, trei surcele. Lumea trebuie să ia atitudine și negrilor să le spunem negri. Este o normalitate să îi spui unui negru negru, nu afro-american. Eu cred că din punctul de vedere al locației în care s-a născut nu s-a născut nici în Africa, nici în America. Nu s-a născut pe două continente. Ori e negru african, ori e negru american. Și țiganul românesc e țigan românesc. Ei sunt mândri de portul lor, de dialectul lor și foarte buni în ce fac. În muzică, în ciordeală, în ce fac ei. Asta nu înseamnă că eu tre să mă aplec în fața lor. Nu cred că eu și copii mei avem vreo vină în ceea ce s-a întâmplat și trebuie să îți spunem cum vrei tu.

  • 56 de ani are Silviu Prigoană 

 

ADVERTISEMENT