Sporturi

Simona Halep nu a mai pierdut o semifinală de Grand Slam de cinci ani! Karolina Pliskova și Elina Svitolina, printre victimele româncei din ultimele sezoane

29.01.2020 | 04:48
Simona Halep nu a mai pierdut o semifinala de Grand Slam de cinci ani Karolina Pliskova si Elina Svitolina printre victimele romancei din ultimele sezoane
ADVERTISEMENT

Simona Halep a reușit să ajungă în semifinalele Australian Open fără să cedeze vreun set în primele cinci meciuri, iar istoricul precedentelor prezențe în „careul de ași„ al turneelor de Grand Slam oferă speranțe mari. Ultima dată când Halep a piercut în penultimul act al unei astfel de competiții a fost în 2015, când Flavia Pennetta o învingea la US Open.

Simona Halep, record remarcabil în semifinalele turneelor de Mare Șlem

Simona Halep reușea să ajungă pentru prima dată în semifinalele unui turneu de Grand Slam în 2014, la Paris, când se impunea în fața Andreei Petkovic în minimum de seturi și obținea calificarea în ultimul act, pierdut în decisiv cu Maria Sharapova, 4-6, 7-6 (5), 4-6.

ADVERTISEMENT

La doar o lună distanță, sportiva din România bifa a doua semifinală de Mare Șlem, la Wimbledon, unde dădea peste Eugenie Bouchard, favorită 13 la Londra în 2014, care reușea să se impună în două seturi, 7-6 (5), 6-2.

Sezonul 2015 a adus o nouă prezență pentru Simona Halep în „careul de ași” al unui Grand Slam. Se întâmpla la US Open, unde adversar era Flavia Pennetta, favorită 26 la acea vreme. Sportiva din Italia avea să se impună în minimu de seturi, 6-1, 6-3, în meciul care este și acum ultima înfrângere suferită de Simona în semifinalele unui turneu de Mare Șlem.

ADVERTISEMENT

După un an 2016 în care cele mai bune performanțe au fost sferturile de finală atinse la Wimbledon și US Open, Simona reușea o nouă semifinală de Grand Slam în vara lui 2017, pe zgura de la Paris.

După un parcurs solid, în care le-a eliminat pe Jana Cepelova, Tatjana Maria, Daria Kasatkina, Carla Suarez Navarro și Elina Svitolina, Halep juca cu Karolina Pliskova în penultimul act de la Roland Garros, și reușea să se impună, după două ore de tenis, și să obțină accederea în prima finală de Mare Șlem după o pauză de trei ani.

ADVERTISEMENT

Din păcate, istoria din 2014 s-a repetat și în meciul cu Jelena Ostapenko, pe care Halep l-a pierdut în trei seturi, scor 6-4, 4-6, 3-6.

Prima semifinală la Australian Open

Simona Halep a început entuziasmant sezonul 2018, reușind să ajungă în premieră în semifinalele Australian Open, după ce le-a eliminat pe traseu pe Destanee Aiava, Eugenie Bouchard, Lauren Davies, Naomi Osaka și Karolina Pliskova, iar adversara din „careul de ași” avea să fie Angelique Kerber.

ADVERTISEMENT

Românca a reușit să se impună, scor 6-3, 4-6, 9-7, la finalul unui meci dramatic, de peste două ore, în care a reușit să salveze și două mingi de meci ale adversarei, și să obțină calificarea în finală, pierdută în cele din urmă cu daneza Caroline Wozniacki.

La câteva luni distanță, Simona impresiona din nou pe zgura de la Paris și dădea peste Garbine Muguruza în semifinalele Roland Garros. Liderul mondial de la acea vreme a cedat doar cinci game-uri în meciul din penultimul act și se califica pentru a treia oară în ultimul act al Open-ului francez.

În finală, Simona Halep a învins-o pe Sloane Stephens în trei seturi, 3-6, 6-4, 6-1, meci ce a consemnat primul titlu de Grand Slam câștigat.

După eliminări rapide la Wimbledon și US Open în 2018 și prezențe în optimi, respectiv sferturi, la primele două turnee majore din 2019, Simona Halep ajungea pentru a doua oară în carieră în semifinale la Wimbledon, după un parcurs aproape perfect, în care a cedat un singur set, în fața Mihaelei Buzărnescu în turul doi.

Halep a continuat evoluțiile solide și în semifinală, unde nu i-a dat nicio șansă Elinei Svitolina, pe care a învins-o în două seturi scurte, 6-1, 6-3, și prindea pentru prima dată ultimul act la iarba londoneză.

Simona a făcut un meci perfect în finală și a devenit prima sportivă din România care se impune în proba de simplu de la Wimbledon, după victoria obținută în mai puțin de o oră în fața Serenei Williams.

Speranțe mari pentru primul titlu la Melbourne

Simona Halep a ajuns în semifinalele Australian Open 2020 după ce nu a cedat niciun set cu Jennifer Brady, Harriet Dart, Yulia Putintseva, Elise Mertens și Anett Kontaveit, iar pentru un loc în finală va juca împotriva învingătoarei din meciul Garbine Muguruza – Anastasia Pavlyuchenkova.

În cazul unei victorii, favorita patru de la Melbourne va ajunge în a doua finală de la Australian Open din carieră, după cea din 2018, și va lupta pentru trofeu cu Ashleigh Barty sau Sofia Kenin.

ADVERTISEMENT