Life

Simptomele cancerului la câini. Mare atenție dacă animalul tău face asta

Care sunt simptomele cancerului la câini. Semnele care ar trebui să-ți atragă atenția și să te prezinți de urgență la medic?
21.08.2023 | 11:57
Simptomele cancerului la caini Mare atentie daca animalul tau face asta
Cum se pot trata câinii de cancer. Sursa foto: thepetclub.ro
ADVERTISEMENT

Câinii, la fel ca oamenii, pot suferi de cancer și au nevoie de o perioadă îndelungată de tratament specific. Sunt mai multe indicii prin care îl poți bănui de această boală și ar trebui să-l duci la un medic veterinar. Unele par foarte banale.

Cum îți dai seama dacă patrupedul tău are cancer

Tot ca în cazul omului, cancerul se instalează în organismul câinelui fără a se manifesta o bună perioadă, iar dacă se descoperă în faza incipientă sunt șanse de vindecare. Modalitățile de tratament sunt similare:chimioterapie, imunoterapie sau intervenție chirurgicală.

ADVERTISEMENT

”La fel ca la oameni, atunci când un cancer este detectat într-un stadiu incipient, cancerul are șanse mai mari de a intra în remisie sau de a fi vindecat prin intervenție chirurgicală sau tratament medical, cum ar fi chimioterapia sau imunoterapia”,  potrivit spuselor lui Jennifer S. Fryer, medic veterinar la Chewy, potrivit parade.com

Câinii cu vârste peste 10 ani, mai predispuși la cancer

Asociația de Medicină Veterinară (AVMA) arată că aproape jumătate dintre câinii de peste 10 ani vor avea cancer. Asta deoarece afecțiunea survine mai mult la patrupezii maturi. ”Pe măsură ce celulele îmbătrânesc, este mai probabil ca acestea să crească necontrolat sau să nu moară atunci când ar trebui”, declară și Linda Simon, doctor veterinar la Senior Tail Linda.

ADVERTISEMENT

În situația câinilor tineri, la ei pot apărea tumori precum: limfonul, mastocitele sau histiocitoamele. Totodată, mai există și hemangiosarcomul splenic, un cancer al splinei care poate provoca hemoragie internă și care se poate manifesta tacit.

”Acesta este un cancer al splinei, care se poate rupe brusc și poate provoca hemoragii interne. Înainte ca acest lucru să se întâmple, este posibil ca proprietarii să nu observe că ceva este în neregulă. În unele cazuri, putem observa umflături abdominale, letargie sau gingii palide”, a mai detaliat dr. Simon.

ADVERTISEMENT

Mirosul, simptom al cancerului la câine

Dincolo de acestea, fiți atenți la leziunile care apar câinilor. Umflăturile care le apar în anumite zone pot fi semnale de dezvoltare a unei tumori. Mai mult, mirosul pe care îl au câinii este un alt simptom al unui posibil cancer, în condițiile în care îl îngrijești foarte bine.

Ar trebui să te preocupe și pierderea în greutate în mod inexplicabil, balonarea, evitarea mersului la baie la fel ca înainte, sângerările nazale sau vaginale. Acestea din urmă sunt semnale ale unei secreții infectate sau a unei tumori. Deplasați de urgență câinele la doctorul veterinar.

ADVERTISEMENT

”Sângerările sau secrețiile continue se pot datora cancerului. De exemplu, sângerarea din vagin ar putea indica o infecție uterină, în timp ce sângerarea nazală poate fi un semn al unei tumori în interiorul nasului”, a mai spus medicul menționat.

ADVERTISEMENT