În cazul în care câinele tău salivează excesiv pot exista mai multe explicații. Deși mulți ar fi tentați să creadă că este de la căldură, această ipoteză nu este cea adevărată. Ce se întâmplă atunci când simptomele persistă.
Pentru un câine este normal să saliveze și toți o fac, indiferent de ras, mai ales boxerii, bulldogii, ogarii, cei din rasa Saint Bernard, Mastifii sau Golden Retrieverii și asta pentru că au o formă anatomică a gurii ce acumulează mai multă salivă.
Însă se întâmplă uneori să saliveze în exces, iar atunci vorbim despre ceea ce științific poartă numele de hipersalivație sau ptialism. Există mai multe cauze ale acestei afecțiuni, iar multe dintre acestea nu sunt îngrijorătoare.
Totuși, dacă simptomele persistă timp îndelungat este recomandat să ceri sfatul unui medic veterinar. Astfel, căldura nu este motivul principal pentru care câinele tău salivează în exces, dar entuziasmul este cu siguranță pe listă.
Dacă patrupedul este pus într-o situație care îi provoacă nervozitate, cum ar fi un nou animal în familie sau bucuria de a primi mâncarea preferată este posibil să saliveze mai mult decât de obicei. Însă, cu antrenament, acest răspuns poate fi redus substanțial.
Cu toate acestea, câinele salivează mai mult și după ce depune efort. Deshidratarea și vărsăturile sunt cauze importante atunci când vine vorba despre aceasta acțiune. Atenție la corpurile străine.
Hipersalivația este un răspuns la faptul că animalul tău are un obiect în gură. Îți poți da seama dacă are stări de greață, este mai nervos decât de obicei, dă semne de durere și nu poate închide gura. Dacă nu poți sau nu ești sigur că poți extrage de unul singur corpul străin, cere ajutor de la un specialist.
Mare atenție atunci când câinele salivează în exces pentru că poate fi vorba despre otrăvire. Dacă suspectezi că ar fi putut înghiți orice substanță care i-ar putea face rău, fugi cât de repede poți la un cabinet veterinar.
În cele din urmă, o boală infecțioasă poate provoca salivație excesivă la câini, iar la aceasta se adaugă și mirosul neplăcut al respirației și apariția tartrului pe dinți. De altfel, semnul după care este recunoscută rabia este chiar salivația, scrie lenda.ro.