News

Simulare Bacalaureat 2023. Ce subiecte au picat la limba română / A fost publicat și baremul. Update

Simulare Bacalaureat 2023. FANATIK vă prezintă ce subiecte au primit elevii la proba scrisă de limba și literatura română.
27.03.2023 | 15:27
Simulare Bacalaureat 2023 Ce subiecte au picat la limba romana  A fost publicat si baremul Update
Simulare Bacalaureat 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la limba română. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
27-03-2023
12:29

Simulare Bacalaureat 2023 - baremul și rezolvarea subiectelor

Au fost publicate cele două variante oficiale de subiecte, pentru profilul pedagogic și pentru restul elevilor. Desigur, Ministerul Educației a publicat și baremul și rezolvarea acestor subiecte, pentru elevii care doresc să verifice răspunsurile corecte.

Barem de evaluare și notare simulare – limba română – toate profilurile by Fanatik.ro on Scribd

Variantă subiect simulare – limba română – toate profilurile by Fanatik.ro on Scribd

Barem de evaluare și notare simulare – limba română – pedagogic by Fanatik.ro on Scribd

Variantă subiect simulare – limba română – pedagogic by Fanatik.ro on Scribd

27-03-2023
09:47

Au apărut subiectele primite de elevi la simulare

Conform Observatornews.ro, elevii din România au primit la Subiectul I al simulării un text la prima vedere de Vasile Tițescu – L-am cunoscut pe Liviu Rebreanu. Pe baza acestui text se dădeau 6 cerințe,  cinci dintre ele cu 6 puncte și una cu 20. Așadar, primul subiect valora 50 de puncte.

Subiectul al II-lea a avut în prim plan poezia Versuri a lui Tudor Arghezi. Și aici un text de 50 de cuvinte era cerut prin care era comentată această poezie, mai exact relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Acest subiect valora 10 puncte.

Subiectul al III-lea a avut legătură cu basmul popular Harap Alb. În timp ce la uman cerinţa a fost “relaţia dintre personaje”, cei de la real au primit sarcina de a caracteriza un personaj.

Subiecte simulare limba română (A)
Subiecte simulare limba română (A)
Subiecte simulare limba română (A)
Subiecte simulare limba română (B)

 

27-03-2023
06:08

A început examenul, elevii își vor testa abilitățile la limba română

A început examenul de simulare pentru proba scrisă de limba și literatura română la Bacalaureat 2023. Elevii vor primi înainte subiectele sub forma unor broșuri care se tipărește față-verso, din partea Ministerului Educației.

Elevii vor avea, așadar, șansa să se ”antreneze” pentru examenul propriu zis din perioada 26-29 iunie 2023. Atunci, examenul de Bacalaureat va debuta pe 26 iunie 2023, cu proba de limba și literatura română și se va termina pe 29 iunie 2023 cu proba de limba și literatura maternă.

Subiectele și baremele de la simularea probele scrise ale examenului vor fi disponibile după ora 15:00, moment când vor fi afișate pe site-ul subiecte.edu.ro, dar și pe FANATIK.

Simulare Bacalaureat 2023. Ce subiecte au picat la limba română. Luni, 27 martie, elevii claselor a XII-a şi a XIII-a susţin proba scrisă la limba şi literatura română.

Simulare Bacalaureat 2023. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la limba română

La o săptămână distanță de la simularea probelor de la Evaluarea Națională, în România se desfășoară simularea ”examenului maturității”. Luni, sute de mii de elevi încep seria de simulare de la Bacalaureat 2023 cu proba de limba română.

ADVERTISEMENT

Cu această ocazie, viitorii absolvenți de liceu își pot testa, prin rezolvarea cerințelor, cunoștințele în perspectiva examenului de bacalaureat din vară. Candidații nu au nicio presiune. Ministerul Educației anunță că notele obținute nu se trec în catalog.

Rezultatele elevilor vor trece printr-o analiză la nivelul fiecărei unități de învățământ. Au loc discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral.

ADVERTISEMENT

De notat că, ”în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați”, se arată pe site-ul edu.ro.

Simulare Bacalaureat 2023, subiecte la română. Ce trebuie să știe elevii

Ministerul Educației a publicat și un ghid pentru elevii care susțin proba de simulare. Astfel, la fel ca în anii anteriori, accesul elevilor în săli se face până la ora 8.30. Probele debutează la ora 9.00, mai exact din momentul în care vor fi distribuite subiectele. Subiectele de la simularea examenelor naţionale sunt redactate sub forma unei broşuri care se tipăreşte faţă-verso, conform Ministerului Educaţiei.

ADVERTISEMENT

Foarte important! La simularea de la limba română este valabilă programa aprobată prin OMEN nr. 4923/2013. Nu există niciun conținut exceptat. Mai multe detalii, aici.

Ca de obicei, subiectele și baremele de la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat 2023 vor fi disponibile în fiecare zi, după ora 15.00. Afişarea acestora va fi pe site-ul subiecte.edu.ro, dar şi pe FANATIK.

ADVERTISEMENT

Simulare Bacalaureat, subiecte la română. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii în 2022

În 2022, elevii de clasa a XII-a au susținut proba de simulare a examenului de Bacalaureat, limba română, pe 28 martie. La Subiectul I, atât la real, cât și la uman, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment din ”Destăinuiri” de Profira Sadoveanu.

Apoi, la Subiectul II, elevii au avut de explicat rolul notaților dintr-un text de George Mihail-Zamfirescu (Idolul și Ion Anapoda). De notat că și acest punct a fost similar pentru pofilele real și uman.

În ceea ce privește Subiectul al III-lea, elevii care studiază la profilul real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, care îi aparține lui Tudor Arghezi. În schimb, cei de la profilul umanist au avut o cerință similară, dar pentru un text poetic al lui Ion Barbu.

Calendar simulare Bacalaureat 2023

Probele simulării de la Bacalaureat 2023 se întind pe durata ultimei săptămâni din martie. Testarea debutează luni, cu proba de la română, și se încheie joi, 30 martie, pentru elevii minorităților naționale și proba adecvat de la limba şi literatura maternă. Emoțiile continuă în aprilie. Pe data de 6 se publică notele.

  • 27 martie 2023: probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 28 martie 2023: probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 29 martie 2023: probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 30 martie 2023: probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 6 aprilie 2023: Afișarea rezultatelor

Probele scrise la care se va susţine simularea examenului de Bacalaureat 2023 sunt: limba şi literatura română, limba şi literatura maternă, matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare şi comunicare, psihologie, economie, sociologie, filosofie.

Calendar Bacalaureat 2023

În mod oficial, examenul de Bacalaureat 2023 începe pe 29 mai. Atunci are loc înscrierea candidaților pentru prima sesiune. Din 12 iunie începe evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală. Prima probă: limba română. Iată mai jos calendarul:

  • 29 mai – 2 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 12 – 14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
  • 14 – 15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
  • 14 – 16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 19 – 21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C

Probele scrise la Bacalaureat 2023 debutează pe 26 iunie, cu examenul de la limba română. Ordinea este una similară celei de la simulare, cu proba de la limba maternă la final de săptămână.

  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

Cele mai mari emoții apar pentru elevi pe 3 iulie 2023, când are loc afișarea rezultatelor la probele scrise. Tot atunci are loc și depunerea contestațiilor, în intervalul orar 12.00 -18.00.

Între 4 și 6 iulie 2023 se desfășoară rezolvarea contestațiilor. Apoi, pe 7 iulie 2023, după afișarea rezultatelor finale, elevii din România vor știi cu exactitate nota obținută și facultatea pentru care pot opta.

ADVERTISEMENT
Tags: