News

Sindromul plictiselii absolute a înlocuit sindromul burn out în timpul epidemiei. Cum se manifestă și cum poate fi depășit

07.05.2020 | 12:12
Sindromul plictiselii absolute a inlocuit sindromul burn out in timpul epidemiei Cum se manifesta si cum poate fi depasit
ADVERTISEMENT

Izolarea și munca la domiciliu a făcut ca în cazul multor persoane să apară un sindrom de plictiseală accentuată (”bore out”), care se resimt la nivel psihic din cauza activității reduse. În această perioadă, sindromul bore out îl înlocuiește pe cel de ”burn out”, care apare în cazurile muncii excesive care duce la oboseală cronică, potrivit Digi24.

Plictiseala, la fel de periculoasă ca munca în exces

Sindromul plicitiselii apare chiar și în cazul persoanelor care lucrează de acasă, munca nereușind să compenseze întrevederile cu prietenii, mersul în oraș sau la cumpărături sau plimbările în parc.

ADVERTISEMENT

Reprezintă lipsa de provocare, de interes, oamenii se simt nefolosiți la capacitatea intelectuală. Avem multă activitate, dar foarte multă activitate monotonă – muncă, gătit, curățenie – nu mai există varietatea de care avem nevoie”, a declarat psihoterapeutul Simona  Nicolaescu.

Chiar dacă unii oameni sunt mulțumiți să petreacă mai mult timp acasă, majoritatea se resimt după perioada lungă de claustrare.

ADVERTISEMENT

Se fumează și se bea mai mult. Ajungem să mâncăm în exces. Boreout se poate manifesta cu o stimă de sine scăzută, nu ne mai simțim la fel de utili, este primul pas spre depresie”, a avertizat psihologul.

Ea a precizat și ce trebuie făcut în cazurile în care apare sindromul de bore out: să introducă în programul zilnic activități care le fac plăcere, să aleagă activități mobilizatoare, sa facă planuri de viitor, să găsească noi provocări, cum ar fi mici renovări în casă sau învățarea unei limbi străine.

ADVERTISEMENT