Life

Singura gară din România care are silueta unui animal. Este o splendoare și puțini oameni îi știu povestea

Unde se află gara cu model unic în România. Este o adevărată bijuterie arhitecturală despre care nu multă lume vorbește.
24.02.2024 | 20:00
Singura gara din Romania care are silueta unui animal Este o splendoare si putini oameni ii stiu povestea
În ce oraș se află gara cu model unic în România. Sursa foto: Facebook/ CFR Călători, constanta.info
ADVERTISEMENT

România este o țară care surprinde la tot pasul. Dincolo de peisajele naturale superbe, țara noastră ”ascunde” adevărate bijuterii arhitecturale. Una dintre ele este o gară despre care nu multă lume vorbește, dar care are o formă atipică pentru România.

Gara unică în România despre care nu multă lume vorbește

România este o țară uimitoare, din toate punctele de vedere. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că la noi în țară se află unele dintre cele mai frumoase clădiri din Europa. Arhitectura anilor 1900 a atras atenția tuturor prin atenția la detalii, dar, din păcate, nu multă lume îi mai acordă atenție în prezent.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai frumoase gări din România a reprezentat startul evoluției orașului Constanța. Inaugurată în anul 1960, gara unică în România asigura legătura dintre oraș și stațiunile din Sudul litoralului.

Cu timpul, gara ”pescăruș”, așa cum este cunoscută și în prezent, a început să fie din ce în ce mai folosită și mai tranzitată. Au început să fie garnituri speciale pentru pasageri și pentru mărfuri, ceea ce a reprezentat un moment crucial în evoluția Constanței.

ADVERTISEMENT

Arhitectura gării ”pescăruș” nu este deloc una banală. Aceasta a fost proiectată în detaliu de o echipă de arhitecți, iar șef proiectului a fost un român. Theonic Săvulescu este cel care și-a pus amprenta asupra construcției din Constanța.

Theonic Săvulescu a fost Diplomat al Școlii de ”Belle Arte” din Paris. Școlit și format peste hotare, acesta a adus o nouă perspectivă asupra arhitecturii din România. Tocmai de aceea, în 1933 a devenit membru al Corpului Arhitecților din România.

ADVERTISEMENT

Gara ”pescăruș” din Constanța, o adevărată bijuterie arhitecturală

Construcția gării ”pescăruș” din Constanța a fost un proiect măreț pentru România. Aceasta a fost finalizată în tim record, în 10 luni și jumătate. Gara a prins contur sub atenta supraveghere a Comitetului de Stat pentru Construcții.

Simbolistica gării ”pescăruș” este una aparte și este reprezentativă pentru Constanța. Arhitecții au decis ca forma cupolei să simbolizeze aripile unui pescăruș în ascensiune, iar peroane unde așteaptă călătorii să aibă forma unui pescăruș în zbor.

ADVERTISEMENT

Gara nouă sub forma unui pescăruș a luat locul vechii gări, deja celebră în oraș. Din păcate, aceasta a fost demolată din cauză că orașul era într-o continuă dezvoltare. Acesta s-a extins spre Nord, au început să apară multe cartiere, iar gara ajunsese să fie în centrul orașului.

Pentru a amplasa noua gară, proiectanții au luat în considerare mai multe aspecte. Unul dintre ele a fost stabilitatea solului, având în vedere că în zonă sunt multe alunecări de teren. Pentru a nu fi nevoiți să realizeze constant lucrări de reabilitare, gara a fost poziționată la o distanță de 2 kilometri față de faleza portului.

ADVERTISEMENT