News

Singurii români care nu trebuie să plătească impozit auto, deși au o mașină înmatriculată

Conform legii din România, românii trebuie să plătească impozit auto în funcție de reglementările fiscale din anul respectiv, însă există și excepții.
11.02.2024 | 10:33
Singurii romani care nu trebuie sa plateasca impozit auto desi au o masina inmatriculata
Singurii români care nu trebuie să plătească impozit auto, deși au o mașină înmatriculată. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Puțini români știu, de fapt, că există astfel de scutiri de la impozitul auto, conform prevederilor Codului Fiscal. Da, legea obligă în general românii care dețin vehicule să le înmatriculeze și să le înregistreze în România, după care să plătească un impozit anual pentru asta, însă sunt și ”norocoși” care scapă de acest impozit.

Singurii români care nu trebuie să plătească impozit auto, deși au o mașină înmatriculată

Cu toate acestea, legea prevede că există mai multe persoane scutite de plata acestui impozit. Printre altele, nu vor plăti impozit veteranii sau văduvele de război, persoanele cu handicap grav sau accentuat sau alte persoane încadrate în gradul I de invaliditate. Interesant, nu plătesc impozit nici cei care au vehicul istoric sau electric.

ADVERTISEMENT

”Conform Codului Fiscal în vigoare, autovehiculele acționate electric sunt exceptate de la impozitele auto. Gramatical, “autovehicule acționate electric” includ și autovehiculele hibrid, însă prevederile legale referitoare la impozitele auto menționează doar o reducere a sumei impozitate pentru acest tip de automobile”, este menționat pe site-ul Guvernului.

Așadar, românii sunt încurajați să își cumpere mașini electrice, fiind astfel scutiți de impozit. De menționat că în cazul mijloacelor de transport hibride impozitul va fi redus cu 50%, potrivit legii, iar în cazul unui ataș impozitul este de 50% din cel al unei motociclete.

ADVERTISEMENT

Cât este impozitul auto în România în 2024?

Așadar, calcule complicate pe care toți românii trebuie să le ia în considerare. Important de reținut, românii care au deținut un autovehicul până pe 31 decembrie 2023 trebuie să plătească impozit pentru el în 2024, chiar dacă l-au vândut între timp.

Plata impozitului se face anual, în două rate egale, până pe 31 martie și 30 septembrie, inclusiv, conform Antena 3. Cu toate acestea, dacă tot impozitul e plătit până pe 31 martie, șoferii primesc o reducere de 10%, stabilită prin hotărâre de consiliu local.

ADVERTISEMENT

Impozitul auto va fi calculat în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, exprimată în centimetri cubi (cmc). De exemplu, pentru motoarele între 1.601 și 2.000 cmc, impozitul va fi de 18 lei/200 cmc, iar pentru cele peste 2.000 suma va fi de 72 lei/200 cmc. Mașinile mari vor plăti 290 lei /200cmc, fiind vorba de cele cu motoare peste 3.001 cmc.

Situația se schimbă în cazul motocicletelor, triciclurilor sau orice autoturism cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc. La fel de important de menționat, consiliile locale au dreptul să decidă acordarea de scutiri sau reduceri la impozitul pe mijloacele de transport agricole care sunt folosite exclusiv în domeniul agricol.

ADVERTISEMENT

Ar mai trebui menționat că românii care au mașini cu o valoare mai mare de 75.000 de euro vor din 2024 ”taxa de lux”, adică 0,3% peste tot ce depășește această sumă. De exemplu, un bogat cu o mașină de 100.000 de euro ar trebui să plătească suplimentar aproximativ 75 de euro pentru că a ales să trăiască în opulență și lux.

ADVERTISEMENT
Tags: