Life

Singurul animal de pe Pământ care nu se îmbolnăvește niciodată. Specia e imună la orice boală

Singurul animal de pe Pământ care nu se îmbolnăvește niciodată. Această specie este imună la orice boală cunoscută omenirii.
08.10.2023 | 07:00
Singurul animal de pe Pamant care nu se imbolnaveste niciodata Specia e imuna la orice boala
Singurul animal de pe Pământ care nu se îmbolnăvește niciodată. Foto Pixabay
ADVERTISEMENT

Singurul animal de pe Pământ care nu se îmbolnăvește niciodată. Această specie este imună la orice boală cunoscută până în acest moment.

Singurul animal de pe Pământ care nu se îmbolnăvește niciodată

Rechinul este singurul animal de pe Pământ care nu se îmbolnăvește. Are un sistem imunitar robust și tocmai de aceea este foarte rezistent.

ADVERTISEMENT

Conform unor studii, rechinii sunt imuni la toate bolile existente și cunoscute până la acest moment. Este vorba inclusiv de cancer!

Rănile rechinilor se vindecă ușor și ele nu se infectează niciodată, spre deosebire de alte specii de pești analizate sau chiar de oameni.

ADVERTISEMENT

Țesutul cartilaginos al rechinilor este cel cu adevărat special, el fiind cel care conține așa-numitele proteine antiangiogenetice.

Proteinele antiangiogenetice sunt utilizate în tratamentul cancerului pentru a încetini sau a opri dezvoltarea vaselor de sânge care furnizează nutrienți și oxigen tumorilor.

ADVERTISEMENT

Prin împiedicarea angiogenezei (procesul de formare a noilor vase de sânge), aceste proteine pot reduce aportul de sânge către tumoră, ceea ce poate încetini creșterea și răspândirea cancerului.

„Aceste animale sunt supuse unui stres foarte mare în mediul subteran: întuneric, hrană puţină, un număr imens de agenţi patogeni şi niveluri scăzute de oxigen.

ADVERTISEMENT

Aşa că şi-au dezvoltat o gamă de mecanisme prin care să facă faţă acestor dificultăţi”, a explicat Eviatar Nevo, unul dintre autorii lucrării publicate în revista Nature.

De ce mor rechinii, de fapt

Dar dacă nu se îmbolnăvesc, de ce ajung rechinii să moară? Aceștia pot suferi diverse infecții cu paraziți ce le pot provoca decesul.

În mare parte însă, rechinii mor din cauza naturale. Rechinii au cicluri de viață variate, iar speranța de viață poate depinde de specie.

În timp, cu vârsta înaintată, pot apărea probleme legate de îmbătrânire, cum ar fi slăbirea sistemului imunitar.

Poluarea mediului marin cu substanțe chimice, deșeuri plastice sau alte poluante poate avea un impact negativ asupra rechinilor și poate duce la îmbolnăvire și deces.

ADVERTISEMENT