Life

Singurul cartier din București care a avut pârtie de schi. Era luminată noaptea

Povestea singurului cartier din Capitală dotat cu propria pârtie de schi luminată nocturn. Unde se duceau bucureștenii să se distreze.
25.01.2024 | 16:36
Singurul cartier din Bucuresti care a avut partie de schi Era luminata noaptea
Primul cartier din București cu pârtie de schi. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

București este un oraș cu o puternică istorie în spate. Zilnic, sute de mii de bucureșteni se plimbă pe străzi sau prin cartiere, fără să cunoască adevărata lor origine. Așa se face că nu mulți sunt cei care știu faptul că, în urmă cu mulți ani, în București se afla o pârtie de schi.

Povestea mai puțin cunoscută a cartierului care avea propria pârtie de schi

Bucureștiul este un oraș al contrastelor, iar peisajul divers este dat de fiecare cartier în parte. Fiecare zonă a Capitalei are frumusețea ei, însă, un singur cartier a avut ceea ce în altele nu s-a regăsit niciodată. Și anume, pârtie de schi.

ADVERTISEMENT

Nu multă lume cunoaște faptul că Bucureștiul a avut un cartier perfect pentru pasionații sporturilor de iarnă. Aici, în urmă cu mulți ani, se găsea singura pârtie de schi din întregul oraș.

La acea vreme, locuitorii din Berceni considerau cartierul o mică stațiune de schi. Nu este de mirare, având în vedere că era dotat cu pârtii luminate și reproducea întreaga atmosferă de la munte.

ADVERTISEMENT

Berceni este unul dintre cartierele de poveste ale Bucureștiului și este o adevărată legendă în Capitală. Aici, de-a lungul vremii, s-au aflat cele mai frumoase grădini, cele mai frumoase biserici și nu numai.

Berceni, cel mai complex cartier din perioada comunistă

În perioada interbelică, Berceni era singurul cartier din București care se putea lăuda cu propria pârtie luminată pe timp de noapte. Aici, nu doar pârtia îi atrăgea pe bucureșteni, ci și cabana în care se putea retrage oricine pentru o clipă de liniște.

ADVERTISEMENT

Pârtia din Berceni era un magnet pentru toți locuitorii Capitalei, mai ales pentru cei care locuiau în zona Piața Victoriei. În fiecare final de săptămână, aceștia se organizau și plecau cu schiurile în spate către Berceni.

Pârtia era amenajată pe Dealul Piscului, o mică bucată de pământ situată între bălțile Dâmboviței. Însă, Berceniul mai mare un motiv de mândrie, în afară de pârtia luminată nocturn.

ADVERTISEMENT

Tot în acest cartier au fost puse bazele primului mall din București. Aici, BIG Berceni a fost primul complex ridicat în perioada comunistă. Numele său venea de la ”Băcănie, Industriale, Gospodine”.

În 1987, potrivit b365.ro, complexul a fost vizitat de Mikhail Gorbaciov. Tot în Berceni, ca repere ale istoriei mai sunt cunoscute și Sala Polivalentă și Palatul Național al Copiilor.

ADVERTISEMENT
Tags: