Life

Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „H”. Tu ai auzit de el?

Care este singurul cuvânt din întreaga limbă română care începe, dar se și termină cu litera „H”. Poate nici măcar nu ai auzit de el și nu știi ce înseamnă.
12.02.2023 | 15:41
Singurul cuvant din limba romana care incepe si se termina cu litera H Tu ai auzit de el
Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „H”. Sursa Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Care este singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu litera „H”. Poate nici măcar nu știai că există și nu au auzit de el până acum. Ce cuvânt este, de fapt?

Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „H”

Singurul cuvânt din limba română care începe și se termină cu „H” este hemistih. Dacă nu au auzit niciodată de el, trebuie să știi că el înseamnă , conform DEX „una din cele două jumătăți ale unui vers, separate prin cezură”.

ADVERTISEMENT

În limba română sunt multe alte curiozități de care poate nici măcar nu știai.  Există inclusiv o fobie pentru cuvintele prea lungi și aceasta se numește Hippopotomonstrosesquipedaliofobia.

Limba română este singura în care se poate construi o propoziție cu sens din opt cuvinte care au numai vocale, cum este, de exemplu:  „Oaia aia e a ei, eu o iau.”

ADVERTISEMENT

În limba noastră există mai multe grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și în sens invers și acestea continuă să aibă același sens.  Câteva exemple de astfel de propoziții sunt „Ele fac cafele.”, „Ele ne seduc cu desenele.”, „Era o tipă răpitoare.”, „O ramă maro.”, „Icre, pui, ciuperci.”, „Ene purta patru pene.”, scrie dicție.ro.

Curiozități din limba română

Cele mai putine cuvinte din limba română încep cu litera „Y” fiind 14 astfel de cuvinte,  în timp ce cele mai numeroase cuvinte încep cu litera „C” – peste 19.000. Singurul cuvânt care începe și se termină cu „î” este înzăvorî.

ADVERTISEMENT

Există un singur cuvânt în limba română care începe și se termină cu litera x anume Xerox și limba română are trei cuvinte care reprezintă tradițiile românești în patrimoniul cultural UNESCO, anume : „dor”, „doină”, „colind”.

Poate credeai că limba noastră nu este atât de specială, dar părerea ta s-ar putea schimba odată ce afli că aceasta este una dintre cele cinci limbi în care sunt oficiate slujbe pe muntele Athos.

ADVERTISEMENT

Dacă tot suntem la capitolul religie, atunci un lucru foarte interesant din limba română este că cuvântul „Dumnezeu” este unul dintre cele mai lungi din lume pentru a descrie divinitatea, în timp ce în multe alte culturi aceasta este monosilabic.

ADVERTISEMENT