Life

Au săpat cea mai adâncă gaură din lume, în Rusia, și au dat peste ceva uimitor. Ce se află în scoarța Pământului

Cercetătorii au săpat cea mai adâncă gaură din lume în Rusia și au făcut o descoperire incredibilă. Ce se află în mijlocul Pământului.
19.01.2024 | 19:00
Au sapat cea mai adanca gaura din lume in Rusia si au dat peste ceva uimitor Ce se afla in scoarta Pamantului
Cea mai adâncă gaură de pe Pământ a fost săpată în Rusia. Sursa foto; colaj Fanatik/ capturi YouTube
ADVERTISEMENT

Nu multă lume știe că în Rusia se află cea mai adâncă gaură din lume. Se află în vestul țării și la prima vedere este greu să-ți dai seama că acolo se ascunde ceva atât de interesant. Ce descoperire au făcut sovieticii.

Ce se ascunde cea mai adâncă gaură de pe Pământ

Undeva ascuns în vestul Rusiei există un loc unic. De la distanță nu pare decât o grămadă de fier vechi și beton sfărâmat. Însă, printre dărâmături se găsește și un disc metalic, mare, prins cu șuruburi de pământ.

ADVERTISEMENT

Nu este un capac vechi, ruginit de vreme, ci este ceea ce acoperă un foraj ce duce până la 12,262 de metri sub Pământ. Se află la o adâncime mai mare chiar și decât Groapa Marianelor- cel mai adânc punct al Oceanului.

Poartă numele de Kola Superdeep Borehole și este cea mai adâncă gaură din lume. Nu are nicio legătură cu extragerea combustibililor fosili, ci a fost săpată strict pentru scopuri științifice.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii sovietici au demarat lucrările în anul 1970, iar scopul a fost să afle cât mai multe despre conținutul scoarței planetei. „Adevărul este că știm mai puțin despre ceea ce se află sub picioarele noastre decât despre ceea ce se află de cealaltă parte a Sistemului Solar”, a explicat Hank Green într-un episod al SciShow din anul 2014, conform playtech.ro. 

Ce se află în scoarța Pământului

Timp de 24 de ani, oamenii de știință au continuat să sape, iar apoi s-au oprit. Cu toate acestea, nu au ajuns atât de departe precum și-ar fi dorit ei, dar cea mai adâncă gaură din lume continuă să existe.

ADVERTISEMENT

De altfel, tehnologia de foraj utilizată pentru a ajunge la această adâncime este una deosebit, iar Green a explicat faptul că toată munca grea din spate nu a rămas fără să aibă rezultate.

În primul rând, oamenii de știință au obținut ceva ce nu credeau că este posibil. În plus, în proces au fost găsite fosilele microscopice  a 24 de specii de organisme unicelulare moarte de foarte mult timp.

ADVERTISEMENT

Totodată, atunci când a fost săpată cea mai adâncă gaură din lume s-au descoperit și roci vechi de 2,7 miliarde de ani, un lucru minunat obținut de știință. Totuși, aceste roci au determinat oprirea săpăturilor, căci la acea adâncime temperatura ajunge la 180 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT
Tags: