Nu multă lume știe că în Rusia se află cea mai adâncă gaură din lume. Se află în vestul țării și la prima vedere este greu să-ți dai seama că acolo se ascunde ceva atât de interesant. Ce descoperire au făcut sovieticii.
Undeva ascuns în vestul Rusiei există un loc unic. De la distanță nu pare decât o grămadă de fier vechi și beton sfărâmat. Însă, printre dărâmături se găsește și un disc metalic, mare, prins cu șuruburi de pământ.
Nu este un capac vechi, ruginit de vreme, ci este ceea ce acoperă un foraj ce duce până la 12,262 de metri sub Pământ. Se află la o adâncime mai mare chiar și decât Groapa Marianelor- cel mai adânc punct al Oceanului.
Poartă numele de Kola Superdeep Borehole și este cea mai adâncă gaură din lume. Nu are nicio legătură cu extragerea combustibililor fosili, ci a fost săpată strict pentru scopuri științifice.
Cercetătorii sovietici au demarat lucrările în anul 1970, iar scopul a fost să afle cât mai multe despre conținutul scoarței planetei. „Adevărul este că știm mai puțin despre ceea ce se află sub picioarele noastre decât despre ceea ce se află de cealaltă parte a Sistemului Solar”, a explicat Hank Green într-un episod al SciShow din anul 2014, conform playtech.ro.
Timp de 24 de ani, oamenii de știință au continuat să sape, iar apoi s-au oprit. Cu toate acestea, nu au ajuns atât de departe precum și-ar fi dorit ei, dar cea mai adâncă gaură din lume continuă să existe.
De altfel, tehnologia de foraj utilizată pentru a ajunge la această adâncime este una deosebit, iar Green a explicat faptul că toată munca grea din spate nu a rămas fără să aibă rezultate.
În primul rând, oamenii de știință au obținut ceva ce nu credeau că este posibil. În plus, în proces au fost găsite fosilele microscopice a 24 de specii de organisme unicelulare moarte de foarte mult timp.
Totodată, atunci când a fost săpată cea mai adâncă gaură din lume s-au descoperit și roci vechi de 2,7 miliarde de ani, un lucru minunat obținut de știință. Totuși, aceste roci au determinat oprirea săpăturilor, căci la acea adâncime temperatura ajunge la 180 de grade Celsius.