News

Singurul meniu din lume rămas de pe Titanic a fost scos la licitaţie. Cu cât s-a vândut hârtia găsită în buzunarul unui pasager mort

Pasagerii de pe Titanic au fost serviţi cu stridii, "vită a la Victoria", raţă sălbatică şi miel. Meniul a fost vândut la licitaţie după 112 ani, pentru o sumă astronomică.
12.11.2023 | 17:48
Singurul meniu din lume ramas de pe Titanic a fost scos la licitatie Cu cat sa vandut hartia gasita in buzunarul unui pasager mort
Meniul de pe Titanic a fost vândut pentru aproximativ 75.000 de euro Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un meniu rar, de la unul dintre restaurantele de pe Titanic, iconicul vas care s-a scufundat tragic în 1912, a fost vândut la licitație în Marea Britanie. Acest meniu a fost găsit în hainele unuia dintre pasagerii morți.

O pătură de pe Titanic a fost vândută cu 75.000 lire sterline

Meniul de pe Titan a fost scos la vânzare de familia istoricului canadian Lena Stevenson. Fiica acestuia a declarat că tatăl ei era un istoric foarte faimos în Nova Scoția, ale cărui cercetări au fost legate inclusiv de Titanic.

ADVERTISEMENT

Nu se știe cum exact a intrat bărbatul în posesia meniului, dar Lan Stevenson a lucrat o vreme la oficiul poștal din Nova Scoția, unde au fost livrate cadavrele celor uciși în timpul dezastrului Titanicului.

“Având în vedere conexiunea provinciei Nova Scoției cu Titanicul și faptul că meniul prezintă semne că ar fi fost deteriorat de apă, este foarte probabil ca acest meniu să provină de la una dintre victime”, a transmis casa de licitații.

ADVERTISEMENT

Acesta considerat singurul meniu din 11 aprilie 1912, păstrat până în ziua de azi. Meniul include mâncăruri care au fost servite în restaurantul de la clasa întâi a Titanicului, cu trei zile înaintea scufundării navei.

Conform meniului, pasagerii de la clasa întâî au fost serviţi cu stridii, file de vită (“tournados de vită a la Victoria”) cu hrean, miel, raţă sălbatică si piure de pastarnac, precum şi felurite deserturi.

ADVERTISEMENT

Meniul a fost achiziţionat de către un licitator anonim, în cadrul evenimentului organizat de Henry Aldridge & Son, pentru suma de 66.000 de lire sterline, adică aproximativ 75.000 de euro.

Nava de pasageri Titanic s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, din cauza unei coliziuni cu un aisberg la 600 de kilometri de insula canadiană Newfoundland, în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton la New York. La bord se aflau 2.200 de pasageri, iar peste 1.500 de persoane au murit în urma dezastrului.

ADVERTISEMENT

În cadrzl aceleiaşi licitaţii de sâmbătă, o pătură de la clasa întâi, probabil adusă de un supravieţuitor pe barca de salvare, a fost achiziţionată pentru suma de 76.000 de lire sterline.

ADVERTISEMENT