Un meniu rar, de la unul dintre restaurantele de pe Titanic, iconicul vas care s-a scufundat tragic în 1912, a fost vândut la licitație în Marea Britanie. Acest meniu a fost găsit în hainele unuia dintre pasagerii morți.
Meniul de pe Titan a fost scos la vânzare de familia istoricului canadian Lena Stevenson. Fiica acestuia a declarat că tatăl ei era un istoric foarte faimos în Nova Scoția, ale cărui cercetări au fost legate inclusiv de Titanic.
Nu se știe cum exact a intrat bărbatul în posesia meniului, dar Lan Stevenson a lucrat o vreme la oficiul poștal din Nova Scoția, unde au fost livrate cadavrele celor uciși în timpul dezastrului Titanicului.
„Având în vedere conexiunea provinciei Nova Scoției cu Titanicul și faptul că meniul prezintă semne că ar fi fost deteriorat de apă, este foarte probabil ca acest meniu să provină de la una dintre victime”, a transmis casa de licitații.
Acesta considerat singurul meniu din 11 aprilie 1912, păstrat până în ziua de azi. Meniul include mâncăruri care au fost servite în restaurantul de la clasa întâi a Titanicului, cu trei zile înaintea scufundării navei.
Conform meniului, pasagerii de la clasa întâî au fost serviţi cu stridii, file de vită („tournados de vită a la Victoria”) cu hrean, miel, raţă sălbatică si piure de pastarnac, precum şi felurite deserturi.
Meniul a fost achiziţionat de către un licitator anonim, în cadrul evenimentului organizat de Henry Aldridge & Son, pentru suma de 66.000 de lire sterline, adică aproximativ 75.000 de euro.
Nava de pasageri Titanic s-a scufundat în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, din cauza unei coliziuni cu un aisberg la 600 de kilometri de insula canadiană Newfoundland, în timpul călătoriei sale inaugurale de la Southampton la New York. La bord se aflau 2.200 de pasageri, iar peste 1.500 de persoane au murit în urma dezastrului.
În cadrzl aceleiaşi licitaţii de sâmbătă, o pătură de la clasa întâi, probabil adusă de un supravieţuitor pe barca de salvare, a fost achiziţionată pentru suma de 76.000 de lire sterline.