Life

Singurul oraș din România unde străzile nu au nume. Motivul e unul surprinzător

Există un oraș din România unde străzile nu au nume. Cum e posibil așa ceva și de ce au luat autoritățile o astfel de decizie?
04.03.2024 | 07:38
Singurul oras din Romania unde strazile nu au nume Motivul e unul surprinzator
Singurul oraș din România unde străzile nu au nume. Sursă foto: Pecica News
ADVERTISEMENT

Într-un oraș din România, străzile nu au nume. Care e motivul și ce e atât de special aici? Se pare că autoritățile au luat o decizie care pe mulți s-ar putea să îi surprindă.

Singurul oraș din România unde străzile nu au nume

Care e orașul din România unde străzile nu au nume și cum e posibil așa ceva? În acest loc, autoritățile au renunțat la denumirile străzilor. Acestea au optat pentru un alt sistem, astfel încât să poată să identifice locațiile.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Pecica, din județul Arad. Acest oraș, ce e drept, ceva mai mic, e de o frumusețe aparte. Cine ajunge aici o să observe peisaje pitorești, parcă rupte dintr-un basm. De altfel locul este cu mult mai diferit decât orice alt oraș din România.

Iar ca să fie și mai special, în acest oraș din România, străzile nu au nume. Adevărul este că până în anul 1964, orașul Pecica era împărțit în două sectoare. Este vorba despre Pecica 1, care corespundea părții române, dar și Pecica 2, care reprezenta partea maghiară a localității.

ADVERTISEMENT

Cele două părți erau administrate separat, iar fiecare dintre ele avea primarul său. După anul 1964 și reforma administrativă, ambele sectoare s-au unit și au format comuna Pecica.

Ani mai târziu, în 2004, Pecica a devenit oraș. Nu s-au schimbat însă multe. În fosta parte maghiară a orașului, străzile aveau nume în limba maghiară. În partea română a orașului în schimb, străzile nu aveau denumiri.

ADVERTISEMENT

Cum sunt găsiți locuitorii și ce adresă au

Și totuși cum sunt cunoscute adresele în acest oraș din România unde străzile nu au nume? Simplu, numărul casei era cel mai important. Astfel, în documentele oficiale, locuitorii de aici erau identificați acum 20 de ani doar cu numele orașului numărul casei.

În 2002, autoritățile au decis însă să implementeze un alt sistem inedit. Este vorba despre un sistem unitar de numerotare al străzilor, utilizând cifre arabe. Și se pare că locuitorii sunt chiar mulțumiți de decizie.

ADVERTISEMENT

Aceștia se bucură de faptul că sistemul de numerotare al străzilor e ceva mai deosebit. Totodată, ei consideră că acest sistem este mult mai eficient când vine vorba de ghidarea localnicilor. Iar un fost edil al orașului s-a declarat mândru de decizia luată atunci.

„Decizia pe care am luat-o la acea vreme a fost una foarte bună. Pecica avea 14.000 de locuitori, era o localitate mare, iar denumirea străzilor era obligatorie, cu atât mai mult cu cât ne propusesem să devenim oraş, lucru petrecut în anul 2004.

Doresc să mai adaug faptul că la intrarea în Pecica a fost montat un panou. Pe acest panou apare harta oraşului, cu toate străzile, iar acest lucru uşurează demersul de a găsi o stradă anume din oraş“, rememorează Iustin Cionca, fostul primar al Pecicăi, conform jurnalulnational.ro.

ADVERTISEMENT