Life

Singurul român care a ajuns pe tronul Ungariei. A fost un adevărat erou pentru Europa creștină

Singurul român care s-a implicat activ în politica internă Ungariei. A fost răsplătit pentru devotamentul și dedicarea lui
12.01.2024 | 17:45
Singurul roman care a ajuns pe tronul Ungariei A fost un adevarat erou pentru Europa crestina
Iancu de Hunedoara, domnitorul despre care s-a vorbit mereu în istorie. Sursa foto: captură Youtube
ADVERTISEMENT

Istoria românilor are multe personaje remarcante despre care se mai vorbește și astăzi. Fiecare dintre cei menționați în paginile cărților au avut un parcurs uimitor, iar acțiunile lor au dus la ceea ce avem în prezent.

Românul care s-a implicat în politica Ungariei și despre care s-a vorbit în istorie

De cele mai multe ori, suntem atât de ancorați în prezent, încât alegem să ignorăm istoria. Însă, în urmă cu sute de ani, au avut loc evenimente care au dus la conturarea momentelor din prezent.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai remarcante prezențe ale istoriei a fost Iancu de Hunedoara, cunoscut și ca singurul român care a ajuns pe tronul Ungariei. Iancu de Hunedoara a salvat Ungaria în momentul în care aceasta încolțită din toate părțile.

Ioan de Hunedoara, pe numele lui real a rămas în istorie drept Iancu de Hunedoara. Acesta s-a născut într-o familie de nobili români, iar o mare parte din timp a stat în Transilvania. Originea sa etnică a fost mereu una controversată, mulți susținând că a fost ungur sau cuman.

ADVERTISEMENT

Documentele, însă și mai mulți specialiști în istorie susțin că Iancu de Hunedoara a avut origini românești. Inclusiv Papa Pius al II-lea a vorbit despre originile românești ale lui Iancu de Hunedoara.

Iancu de Hunedoara a devenit voievodul Transilvaniei în 1441

În ciuda controverselor legate de originea sa, Iancu de Hunedoara a reușit să se remarce imediat pe scena istoriei. A fost unul dintre campionii Crucii din Europa Centrală. Iancu de Hunedoara era extrem de priceput la arme și a ajuns foarte repede să facă parte din serviciul nobililor din familiile maghiare.

ADVERTISEMENT

Iancu de Hunedoara a avut ocazia de a-și crea relații puternice peste tot în lume care l-au ajutat mult mai târziu. Dată fiind pregătirea și formarea sa, nu a fost de mirare că a primit cele mai importante onoruri.

În anul 1438, Albert de Austria l-a numit pe Iancu de Hunedoare responsabil cu apărarea cetăților de la Dunăre de atacurile otomane. Acesta a fost de neoprit și nu s-a limitat doar la salavarea Europei.

ADVERTISEMENT

Iancu de Hunedoara s-a implicat activ și în apărarea și politica internă a Ungariei. El a fost cel care a oprit luptele civile care au dus la destabilizarea regatului. Multă vreme, acesta a condus partida nobilimii și a susținut candidatura lui Vladislav al III-lea Jagello.

Pentru că l-a susținut pe Vladislav al III-lea, Iancu de Hunedoara a primit drept recompensă, în 1441, titlul de voievod al Transilvaniei.

ADVERTISEMENT
Tags:
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000....
Dan Puric: „Am strâns 6.000 € pentru o fată oarbă, biserica vreo 4.000. I-am dat un telefon. «Băi Gigi, te rog din suflet, are nevoie de celule stem»”. Reacția lui Becali
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem...
Româncă stabilită în Germania, după experiența care i-a salvat vacanța din România: „Suntem un popor frumos!”
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi...
Mai multe judeţe intră de la 12.00 sub avertizare de ploi, grindină şi vijelii. Vremea se schimbă radical în următoarele ore
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani:...
Ion Țiriac și-a dezvăluit marele regret al vieții, ajuns la 85 de ani: Nu aș mai face la fel niciodată!
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Decizie incredibilă în cazul moștenirii lui Viorel Lis. Cine va moşteni averea fostului...
Decizie incredibilă în cazul moștenirii lui Viorel Lis. Cine va moşteni averea fostului edil al Capitalei
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de...
Trei zodii care au karma de partea lor în vară 2024. Scapă de ghinioane, au energie pozitivă și vor primi cea mai mare surpriză din viața lor